środa, 29 lipca 2015

Dżem z rabarbaru

Miało nie być już dżemów w tym roku, ale kiedy na sklepowej półce uśmiechał się do nas rabarbar nie mogliśmy sobie odmówić. Plan na dżem był od początku sezonu na rabarbar... ale niestety w naszych lokalnych sklepach rabarbaru jak na lekarstwo. Nie warto było się bawić z kilogramem... Pięć kilogramów to już prędzej! Tyle udało nam się dorwać niedawno, wyszło z tego 10 słoiczków pysznego dżemu, którym się zajadamy z synkiem jeszcze przed nadejściem zimy. Przygotowanie dżemu z rabarbaru jest bardzo proste. Gotuje się go szybciej niż inne dżemy, nie trzeba go dużo odparowywać.


Składniki:
1,5kg rabarbaru
0,5kg cukru

Rabarbar obieramy i kroimy w plasterki, wrzucamy do szerokiego garnka o grubym dnie, zasypujemy cukrem i podgrzewamy na małym ogniu, zagotowujemy. Ściągamy szumę. Gotujemy do czasu uzyskania pożądanej konsystencji. Przekładamy do słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Pasteryzujemy 15-20minut.

1 komentarz:

  1. Fajny sklep, że o tej porze ma rabarbar. U mnie skończył się 3 miesiące temu!

    OdpowiedzUsuń

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics