sobota, 11 lipca 2015

Dżem z prawie dojrzałego agrestu

Kuchnia zapełniła się pustymi słoikami i dekielkami do przetworów. Piwnica natomiast wypełnia się pełnymi! Agrest gości u nas przeważnie w kompocie. Spodziewaliśmy się jednak, że ten kwaskowy owoc doskonale  nam posmakuje w formie dżemu, więc część wykorzystaliśmy właśnie w ten sposób. Taki nie do końca dojrzały agrest nadaje się znakomicie do przetworów. 



1kg agrestu prawie dojrzałego,
60dag cukru

Agrest obrać i umyć. Odsypać 1/3 agrestu. Pozostałą część wsypać do dużego, płaskiego garnka o grubym dnie, dodać cukier i zmiażdżyć. Mieszaninę powoli ogrzewamy do wrzenia i zdejmujemy szumę. Dodajemy pozostały agrest i gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Można gotować dżem od razu a można zostawić go do przestudzenia i dogotować po kilku godzinach. 
Gorący dżem nakładamy do słoiczków, dobrze wycieramy brzegi słoiczków i zakręcamy nakrętką. Już w zeszłym roku polecaliśmy wam sposób na szybkie napełnianie słoiczków - z butelki od wody 5l. odcinamy górę i wykorzystujemy ją jako lejek. W ten sposób prawie nie brudzimy słoiczków. My po zakręceniu słoika obracamy go do góry dnem i dopiero po jakimś czasie pasteryzujemy przez 20min. 

 Przygotowaliśmy dżem z 2,2kg agrestu, wyszły nam 4 słoiki o pojemności 380ml z mocno odparowanym dżemem idealnym na kanapki. Obrazek z posta polecamy użyć jako etykietę na słoiczki! Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics