Dżem z czarnych porzeczek

Lubicie czarne porzeczki? My bardzo, ale w dżemie i w plackach. Dlatego mamy zamrożone trochę na zimę a poza tym przygotowujemy co roku dżem, który smakuje wyśmienicie z jogurtem naturalnym albo naleśnikami. Warto jeść ten owoc, ze względu na jego niesamowite wartości zdrowotne. Wystarczy napisać jak bogatym jest źródłem witaminy C - 100g owocu pokrywa aż 260% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. 
 





1kg porzeczek czarnych,
70-80dag cukru.

Porzeczki oczyścić i opłukać. Wsypać do płaskiego, dużego garnka z grubym dnem. Przesypać owoce cukrem i lekko zgnieść aby szybciej wydzieliły sok. Gotować powoli do uzyskania właściwej gęstości.

Drugi sposób: odsypujemy 1/3 owoców i podgrzewamy do wydzielenia soku. Potem dodajemy cukier, zagotowujemy i zbieramy szumę z wierzchu. Dopiero wtedy dodajemy pozostałe owoce i dogotowujemy.

Gotujemy dżem dość krótko bo czarna porzeczka ma dużą zawartość związków galaretyzujących. Przekładamy gorący do słoików - polecamy jeszcze raz skorzystać z lejka z odciętej góry butelki od wody 5l., wycieramy dobrze brzegi słoików, zakręcamy, odwracamy do góry dnem. Po jakimś czasie pasteryzujemy przez 20min. 


 

 

Aby być na bieżąco z nowymi przepisami na blogu - zaobserwuj  nas na instagramie lub na facebooku


Komentarze

Prześlij komentarz