wtorek, 21 lipca 2015

Domowy cukier waniliowy

Dla coraz większej rzeszy konsumentów oczywistym jest, że na półkach sklepowych znajdziemy cukier waniliNowy, żaden tam waniliowy - chyba że trafimy na dobrej jakości cukier z prawdziwą wanilią, jest coś takiego i kosztuje ok 4zł za 15-30g. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że cukier waniliowy możemy bardzo łatwo zrobić sami w domu. Sposób na niego znaleźliśmy kiedyś w internetach albo usłyszeliśmy w kulinarnym programie w tv, gdzie tego już nie wiemy. 

Przepis jest prosty jak budowa cepa :) Potrzebujemy - zwykły cukier i laski wanilii. Bardzo często do przepisów wykorzystujemy jedynie nasiona wanilii. Nie wyrzucajmy lasek - doskonale aromatyzują cukier.

Do słoika wsypujemy cukier, wkładamy do środka pozbawione nasion laski wanilii (możemy również wymieszać cukier z nasionkami - będzie jeszcze bardziej aromatyczny, ale nie jest to konieczne). Wszytko mieszamy, zamykamy słoik i po kilku dniach mamy już gotowy cukier waniliowy. Taki cukier ma zupełnie inny zapach niż ten wanilinowy. Kiedy się "przegryzie" ma też ciemniejszy kolor. Wszak nasiona i laska wanilii jest czarna. Dodany do potraw wspaniale je aromatyzuje. W zapamiętanym przepisie radzono również by po upływie dwóch tygodni wyciągnąć z cukru laski wanilii i je zmielić na proszek i następnie dodać do cukru. My tego nie robimy. Po zużyciu około połowy słoika dosypujemy cukier, zostawiamy zamknięty słoik na kilka dni i znowu możemy cieszyć się domowym cukrem waniliowym. Z jego przygotowaniem nie ma dużo zachodu, polecamy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics