wtorek, 14 lipca 2015

011. Czekoladowe muffiny

Siemanko! Kolejny odcinek naszej serii i znowu muffiny. Tym razem czekoladowe. Może nie lepsze w smaku od bananowych, ale przynajmniej bez zakalca. Ogólnie wyszły bardzo czekoladowe więc można je polecić smakoszom gorzkich wersji tego smakołyku. Autor podał je z kremem czekoladowym (kupnym?! bleeee) oraz patyczkami czekoladowymi i orzechami laskowymi, ale na zdjęciu tego nie pokazał. My zjedliśmy muffiny bez dekoracji. Zaczynamy!



Składniki:
300g mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
160g cukru
1 cukier wanilinowy
40g kakao
100g czekolady gorzkiej
250ml mleka
125g roztopionego masła
2 jajka



Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy masło. Kakao mieszamy z mąką, sodą i proszkiem. Dodajemy całość do jajek i mieszamy. Cały czas mieszając dodajemy mleko. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę mieszamy ponownie. 

Foremki wypełniamy do 3/4 wysokości naszą masą. Pieczemy 25-30 minut w 185 stopniach w termoobiegu. Możemy nasze muffiny udekorować według upodobania np. kremem, posypkami i bakaliami. Smacznego!

1 komentarz:

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics