sobota, 27 czerwca 2015

Cielak czarno-biały sernik

Dziś przepis na szybkorobiący się i szybkoznikający ze stołu sernikomurzynek :)



Składniki i przygotowanie:
masa serowa:
0,5kg sera śmietankowego
0,5kostki margaryny
3/4 szklanki cukrum
3 jajka,
1 cukier waniliowy,
2 łyżki budyniu śmietankowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy. Margarynę roztapiamy i rozpuszczamy w niej cukier. Pozostawiamy do ostygnięcia. Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę, białka dodajemy delikatnie na końcu.

murzynek:
kostka margaryny,
1,5szklanki cukru,
3 łyżki kakao,
1 cukier waniliowy,
2 łyżki wody,
2 szklanki mąki,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 jajka.

Żółtka oddzielamy od białek. Margarynę, cukier biały i waniliowy, kakao i wodę rozpuszczamy w garnku na małym ogniu. Zagotowujemy i przestudzamy. Po przestudzeniu dodajemy mąkę z proszkiem oraz 4 żółtka. Białka ubijamy na pianę i dodajemy na końcu lekko mieszając łyżką z masą kakaową. 

Ciasto na murzynka wylewamy na posmarowaną tłuszczem blaszkę o wymiarze ok 30x40cm. Na wierzchu robimy kleksiki z masy serowej. 

Pieczemy ok. 50-60min. w temp. 160-170st. (termoobieg)

1 komentarz:

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics