wtorek, 30 czerwca 2015

009. Włoskie ciasteczka cantuccini

Witajcie. Wiemy, że czekaliście i dlatego przed Wami kolejny odcinek naszej serii ugotuj całą książkę, którą kupiłeś. Dzisiaj pyszne ciasteczka dla fanów migdałów. Zaczynamy!


Składniki:
250g mąki tortowej
150g cukru (trzcinowego)
5g proszku do pieczenia
50g migdałów w całości
50g migdałów drobno posiekanych
2 jajka
skórka z 1 cytryny
sól

Do miski wrzucamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i posiekany migdały. Następnie dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Formujemy wałek o średnicy 3-4 cm i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez 30 minut.

Potem wyjmujemy nasze ciasto i kroimy ostrym nożem na plastry o grubości 1,5 cm. Następnie układamy je na blaszce i pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem 10-12 minut po czym przewracamy ciasteczka na drugą stronę i ponownie pieczemy 10-12 minut. 
Ciasteczka można moczyć w kawie, słodkim winie lub jeść prosto z blaszki. Smacznego!!!


1 komentarz:

  1. Bardzo je lubię, ale dodaję jakieś suszone owoce, żeby było coś miękkiego;)

    OdpowiedzUsuń

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics