poniedziałek, 11 maja 2015

Wege pasztet z zielonej soczewicy i kaszy jaglanej

Przepis na ten pasztet, znaleziony w gazecie "Moje smaki życia" z początku nas zaintrygował, wykonanie było bardzo proste a składniki rzadko (albo wcale) przez nas używane, więc bardzo kusił. Przyszedł w końcu ten dzień, że go zrobiliśmy i byliśmy jeszcze bardziej zdziwieni. Po pierwsze tym, że kasza jaglana jest całkiem smaczna. Po drugie tym, że ten cały wege pasztet też w smaku jest całkiem, całkiem. Nie daliśmy jednak rady zjeść całej porcji, choć przez kilka dni Ł. jadł właściwie każdą kanapkę posmarowaną pasztetem... Zrobiliśmy trochę większą porcję by pasowała do keksówki i by wszyscy domownicy mogli się nim delektować. Niestety nie przypadł innym do gustu. Zdjęcie również nie zachwyca, ale to już wina naszych marnych umiejętności :D
Składniki:
 
200 g zielonej soczewicy,
100 g kaszy jaglanej,
5 łyżek oleju rzepakowego,
2 łyżki sosu sojowego (my użyliśmy maggi),
pół łyżeczki cząbru,
pół łyżeczki majeranku,
sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.

Gotujemy kaszę i soczewicę według przepisu na opakowaniu - kaszę gotujemy w stosunku 1:2 z wodą przez około 20 minut a zieloną soczewicę namaczamy przez 40 minut w wodzie, odcedzamy, nalewamy świeżą wodę i gotujemy do miękkości, po ugotowaniu osączamy z nadmiaru wody na sicie. Mieszamy kaszę z soczewicą, olejem, sosem sojowym (maggi) oraz przyprawami i miksujemy blenderem. Doprawiamy go smaku solą, pieprzem i gałką (my jeszcze dodaliśmy czosnek granulowany).
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej zmiksowaną masę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st. przez 40-50 minut, po tym czasie zostawiamy pasztet w keksówce na około 8 godzin.

Cóż powiedzieć, ma specyficzny smak, ale ma coś w sobie. Jeżeli lubicie eksperymenty to zachęcamy!

1 komentarz:

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics