niedziela, 24 maja 2015

Racuchy z rabarbarem

Rabarbarowego szaleństwa ciąg dalszy objawił się w racuchach. Skorzystaliśmy z przetestowanego już kiedyś przepisu na drożdżowe racuchy z jabłkami, chwalonymi przez odwiedzających nasz blog. Zastąpiliśmy jabłka rabarbarem. Wyszły znakomicie, nawet więcej niż znakomicie bo rosły na patelni do samego nieba! Przypominamy poniżej przepis i wykonanie. Polecamy!


Składniki na około 15-17 dużych racuszków (spokojnie dla 4 głodomorów),
0,5 kg mąki pszennej,
50g świeżych drożdży,
szczypta soli,
3 łyżki drobnego cukru,
jajko,
1,5 szklanki mleka,
3-4 łodygi rabarbaru


Mąkę przesiać (żart :P - nie robimy tego), dodajemy sól. Na środku robimy dołeczek i wkruszamy do niego drożdże, posypujemy je cukrem i zalewamy połową szklanki letniego mleka. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy co ciasta jedno jajko, resztę mleka i mieszamy składniki do uzyskania gładkiego, ciągnącego się ciasta drożdżowego. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1-2 godziny. 
Po tym czasie dodajemy pokrojony w kostkę rabarbar, mieszamy i odstawiamy jeszcze na 15-20minut. 
Rozgrzewamy patelnie, nie dajemy dużo oleju, smażymy racuchy z obu strona na złoty kolor na małym ogniu przez kilka-kilkanaście minut. Ciasto nakłada się najwygodniej dwoma łyżkami, maczanymi w wodzie po każdym nabieraniu ciasta. Smażą się dość długo bo wychodzą grube na około 2 cm (no tym razem trochę grubsze wychodziły). Czasem przekładamy racuchy dwa razy, żeby się dopiekły w środku.
Podajemy posypane cukrem lub miodem! Dużo słodyczy nie zaszkodzi, trzeba jakoś zniwelować kwaśny smak rabarbaru.

2 komentarze:

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics