sobota, 9 maja 2015

Domowy budyń

Zdarzyło wam się kiedyś, że mieliście ochotę na budyń albo potrzebowaliście gotowy budyń do kremu, ciasta, w szafce nie znaleźliście żadnej paczki a nie chciało wam się lecieć do sklepu? Składniki na domowy budyń przeważnie ma się w domu. Gdy raz zrobicie taki budyń, ten z paczki nie będzie już wam smakował!

1,5 szklanki mleka,
0,5 szklanki wody,
żółtko,
łyżka masła,
czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
łyżka cukru,
nasiona z pół laski wanilii (opcjonalnie)

Mleko zagotowujemy w rondelku z masłem i cukrem (to też jest opcjonalne, gdy robimy budyń dla naszego smyka nie dodajemy cukru, zamiast tego dodajemy dżem, owoce itp) oraz nasionami wanilii. W szklance mieszamy mąkę z wodą, wlewamy do gotującego się mleka, mieszamy intensywnie, zagotowujemy przez chwilę. Przekładamy do salaterek/miseczek przelanych wodą. Uwaga! Gorące :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics