poniedziałek, 25 maja 2015

006. Przysmak z Saragossy

Witajcie ponownie! Kolejny odcinek naszej serii cukierniczej przed Wami. Ten przepis wpadł nam w oko od razu po zakupie książki. Gniazdka smażone w głębokim tłuszczu. Mniam mniam... Okazało się, że wyszły bardzo smaczne choć baaaaaardzo pomarańczowe. Zaczynamy!


Składniki:
sok i skórka z jednej pomarańczy
sok pomarańczowy z kartonika
180g mąki tortowej
100g masła
4 jajka
olej do smażenia
sól
120 cukru pudru
40 ml soku pomarańczowego z kartonika
skórka z połowy pomarańczy

Z pomarańczy ocieramy skórkę i wyciskamy z niej sok. Dodajemy soku pomarańczowego z kartonika tak by uzyskać 220 ml. Sok, masło 1/2 skórki pomarańczy i szczyptę soli zagotowujemy w rondlu. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Ciasto studzimy i dodajemy stopniowo jajka mieszając cały czas. 

Z papieru do pieczenia wykrawamy kwadraty około 10 na 10 cm i szprycujemy na nie wianuszki z ciasta. Można też robić inne kształty jak ktoś ma ochotę. Do garnka (20 cm średnicy) wlewamy litr oleju i podgrzewamy go do około 160 stopni. Wrzucamy nasze wianuszki razem z papierem i smażymy na złoto z obu stron. Papier po chwili smażenia można wyjąć. Usmażone wianuszki wykładamy na ręczniki papierowe by nadmiar tłuszczu odsączyć.


Następnie robimy lukier z cukru pudru, soku i skórki pomarańczowej. Potem obtaczamy w nim nasze wianuszki. Całość wyszła bardzo pomarańczowa dlatego można zrobić zwykły lukier z wody i cukru pudru albo zjeść je bez lukru bo są również pyszne w tej postaci. Smacznego!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics