środa, 20 maja 2015

005. Drożdżowy placek z rabarbarem i wiśniami

Witajcie! Kolejny przepis z książki Lidla, o którym wspomnieliśmy już przy przepisie na kompot z rabarbaru (link tutaj). Ciasto drożdżowe z rabarbarem. Rabarbar zagościł u nas na dobre. Nawet w tej chwili leży w kuchni i czeka co z nim zrobimy. Placek był wykonany trochę z okazji imieninek M. na wypadek gdyby jacyś niespodziewani goście mieliby się u niego pojawić. Wyszedł bardzo dobry jednak my znamy trochę inny przepis na drożdżówkę i będziemy się go trzymać. Ten jakiś taki suchy. Ale ogólnie ok. Zaczynamy!


Ciasto:
500g mąki tortowej
30g drożdży
150ml mleka
80g cukru
100g masła
2 jajka
szczypta soli
1 opakowanie cukru wanilinowego
rabarbar
wiśnie z domowej spiżarni
50g płatków migdałowych


Kruszonka:
100g masła
100g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
180-200g mąki tortowej

Mąkę wsypujemy do miski. Mleko podgrzewamy i wlewamy w dziurkę zrobioną w środku mąki. Dodajemy do środka drożdże i połowę cukru. Mieszamy nasz rozczyn delikatnie tak by po bokach mąka została sucha. wymieszany rozczyn posypujemy mąką i przykrywamy miskę ściereczką by wszystko wyrosło. Roztapiamy masło i dodajemy je do miski. Wsypujemy też resztę cukru i cukier wanilinowy, sól i jajka. Całość wyrabiamy aż ciasto będzie się odklejać od miski i rąk. Odstawiamy ciasto do wrośnięcia. Potem ponownie je zagniatamy i wykładamy na blaszkę. Nakłuwamy ciasto widelcem i rozkładamy na nim owoce. Użyliśmy 500g rabarbaru i słoik wiśni ale można było więcej. W oryginale jest 800 kg rabarbaru i 500g truskawek. Całość można posypać cukrem.

Składniki na kruszonkę wsypujemy do miski i zagniatamy aż powstanie kruszonka. Najlepiej mąkę dodawać stopniowo. Kruszonką i płatkami migdałów posypujemy nasze ciasto.  Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni w termoobiegu. Można gotowy placek polukrować. Smacznego!!!

 

1 komentarz:

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics