poniedziałek, 4 maja 2015

004. Lane chrusty

Witajcie! Kolejny przepis z naszej serii. Chruściki znamy wszyscy i pewnie uwielbiamy wszyscy. Dzisiaj przed Wami chruściki inaczej. Przepis ten wpadł nam w oko od razu i było kwestią czasu kiedy go przygotujemy. W książce wylądował w dziale Boże Narodzenie jako przekąska sylwestrowa, ale u nas będą gościć częściej. Zaczynamy!



Składniki:

3 jajka
2 cukry wanilinowe
1 łyżka cukru pudru (plus do posypywania gotowych chrustów)
220g mąki tortowej
150 ml mleka
20ml whisky
szczypta soli
500 ml oleju

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i wanilinowym. Ucierając dalej, dodajemy mąkę, mleko i whisky. Białka ubijamy na sztywno z solą i dodajemy do naszej masy. Do garnuszka o średnicy18 cm wlewamy olej i rozgrzewamy go. Może być większy garnek tylko oleju musi być tyle by chrusty miały się w czym "kąpać". Ciasto wylewamy cienkim strumieniem (zależy jakie mamy narzędzia) na olej przy pomocy szprycki lub rękawa cukierniczego.


Wysmażone chrusty wykładamy na papier by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Posypujemy następnie cukrem pudrem. Chrusty wyszły przepyszne i są niezłą alternatywą dla klasycznych faworków. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics