czwartek, 16 kwietnia 2015

Kuchenne MUST HAVE: akcesoria silikonowe

Silikonowe akcesoria szturmem zdobywają nasze kuchnie. Nie dość, że są kolorowe, dodają naszej kuchni uroku to są bardzo użytecznymi pomocnikami w codziennym gotowaniu. Może nie wiecie o tym jakie wspaniałe to tworzywo. Czym się charakteryzuje? Oto kilka zalet* silikonowych narzędzi:

  • WYSOKA ODPORNOŚĆ TERMICZNA – silikon jest odporny zarówno na niskie, jak i wysokie temperatury (najczęściej od -40oC do 260oC);
  • RÓŻNORODNE ZASTOWANIE – można go stosować w piekarnikach elektrycznych i gazowych, jak również w kuchenkach mikrofalowych, lodówkach czy zamrażalkach. Należy jednak pamiętać, że wyroby silikonowe nie są przeznaczone do bezpośredniego stosowania na otwartym ogniu (np. na palnikach gazowych), gdzie temperatura jest wyższa od dopuszczalnej, ponieważ spowoduje to zniszczenie naczynia;
  • ODPORNOŚĆ NA SZOK TERMICZNY – wyciągniętą z zamrażalnika lub lodówki formę można od razu wstawić do kuchenki lub rozgrzanego piekarnika bez obawy o uszkodzenie;
  • DUŻA PRZEWODNOŚĆ CIEPLNA – silikon jest bardzo dobrym przewodnikiem ciepła, dzięki temu Twoje potrawy będą zawsze równomiernie wyrastały a forma szybko wystudzi się po wyjęciu z piekarnika; dodatkowo pozwoli to skrócić czas przygotowania potrawy nawet o 20% a tym samym zaoszczędzić energię;
  • WIELE MOŻLIWOŚCI – naczynia silikonowe są odpowiednie do przygotowywania potraw gorących i zimnych; można w nich piec ciasta, mięsa, pasztety, zapiekanki a także robić desery lodowe czy budynie i galaretki;
  • ELASTYCZNOŚĆ – wyroby silikonowe są elastyczne, dlatego można je w łatwy sposób przechowywać, ponieważ zajmują mniej miejsca; ponadto są odporne na rozciąganie;
  • WŁAŚCIWOŚCI NIEPRZYWIERAJĄCE – są pokryte powłoką non stick, która powoduje, że przygotowywane potrawy szybko i łatwo odchodzą od ścianek formy; dodatkowo nie ma potrzeby smarowania ich tłuszczem;
  • BEZZAPACHOWY – silikon nie wpływa ani na smak ani na zapach potrawy, ponieważ jest bezzapachowy; ponadto nie przyjmuje smaku ani zapachu od przygotowywanych w nim potraw;
  • BEZPIECZNY DLA ŻYWNOŚCI – silikon nie wchodzi w niepożądane reakcje z żywnością, jest dla niej neutralny;
  • BEZPIECZNY DLA ZDROWIA – bez względu na temperaturę silikon nie wydziela żadnych szkodliwych substancji; ponadto do produkcji przyborów z silikonu nie używa się lakierów, klei lub  powłok, które wraz z użytkowaniem ścierają się i przedostają do jedzenia;
  • BEZPIECZNY DLA ŚRODOWISKA – silikony to polimery, które powstają poprzez połączenie występującej w naturze krzemionki z tlenem. Po obróbce chemicznej powstałego z tego wiązania sylikatu powstaje polimer krzemioorganiczny, czyli silikon, który jest obojętny biologicznie;
  • ŁATWY W PIELĘGNACJI – akcesoria silikonowe bardzo łatwo utrzymać w czystości; można je myć w zmywarkach lub ręcznie za pomocą miękkiej gąbki i ciepłej wody;
  • WODOODPORNOŚĆ – silikon jest odporny na wodę i pod jej wpływem nie zmienia swoich właściwości;
  • TRWAŁOŚĆ – silikon jest tworzywem bardzo wytrzymałym, jednak nie odpornym na urazy mechaniczne, dlatego silikonowych form nie wolno myć za pomocą ostrych lub szorstkich myjek oraz kroić nożem potraw wewnątrz, ponieważ doprowadzi to do przecięcia formy lub naczynia;
  • RÓŻNORODNOŚĆ – na rynku można kupić silikonowe formy do pieczenia ciast o różnych kształtach np. w kształcie serca lub róży;
  • ŻYWOTNOŚĆ – wyroby silikonowe nie starzeją się, dlatego będą nam służyć przez długie lata bez utraty swoich właściwości użytkowych i estetycznych;
  • ESTETYKA – silikon jest tworzywem, które pozwala się łatwo formować. Dodatkowo w łatwy sposób można go barwić na dowolny kolor, co pozwala na produkcję form, foremek lub naczyń do pieczenia o różnych kształtach, kolorach i rozmiarach;
*źródło:  http://emako.pl/Silikonowa-kuchnia-cinfo-pol-22.html

Prawda, że brzmi super? Jeżeli w sklepie będziecie mieli do wyboru zwykłe narzędzia i silikonowe, polecamy nie wahać się - wybrać silikonowe, posłużą nam lepiej i dłużej. Poniżej kilka przykładów kuchennych gadżetów, z których my korzystamy i polecamy z czystym sumieniem:

Silikonowa mata - stolnica
Kupiliśmy taką kilka lat temu w prezencie dla rodziców, tak się złożyło, że prezent się zdublował i otrzymaliśmy stolnicę w prezencie. Używamy ją bardzo często, zastąpiła dużą, toporną drewnianą stolnicę. Nie jesteśmy zwolennikami wałkowania, wyrabiania ciasta na blacie czy stole. Rozwijamy naszą stolnicę (zwija się w rulon) i wałkujemy. Na stolnicy są dodatkowo wyżłobione okręgi i miarka po bokach, dzięki temu wiadomo czy już mamy odpowiednio rozwałkowane ciasto. Używamy ją nie tylko do wałkowania ale także przy lepieniu pierogów, knedli, klusek, kopytek. Po użyciu wystarczy wypłukać ją wodą i wysuszyć. Stolnicę można również użyć w piekarniku zamiast papieru do pieczenia, nasza jest jednak zbyt duża by pasowała na blachy piekarnikowe.

łopatki, łyżki, szpatułki, chochelki, mieszadełka

Takie łyżki w połączeniu z nieprzywierającą patelnią to po prostu magia w kuchni. Czasem potrzebuje się drewnianej kopystki, ale w 99% sytuacji silikonowa wygrywa!


Foremki do babeczek

W tym zakresie wybór jest również nieograniczony. W naszej kuchni pieczemy okazjonalnie babeczki. Mamy 12 foremek do muffinek, które leżą sobie w szafce w pudełku o wymiarach 5x5, mamy je od kilku lat i wciąż wyglądają jak nowe. Na pewno wiecie jak po kilku pieczeniach wyglądają zwykle metalowe formy? Silikonowe wyglądają jak nieużywane. Nic do nich nie przywiera, dlatego w zakamarkach nie doszukacie się resztek ciasta sprzed 3 lat, nie rdzewieją, nie odkształcają się. 



 Keksówka i inne fantazyjne formy

W większości domów keksówka używana jest tylko od czasu do czasu do pieczenia babki, keksa, pasztetu czy chleba albo lasagne. Przez większość roku kurzy się w spiżarni i śniedzieje. A formy na jakieś szczególne okazje? Do baby wielkanocnej, serce na Walentynki - wyciągamy je raz na rok, od leżenia strasznie się niszczą. Jak wspomnieliśmy wyżej silikonowa forma nawet używana rzadko wygląda cały czas świetnie i zachowuje swoje właściwości.

Silikonowy durszlak

Te same funkcje przy minimalnym zajmowaniu miejsca! 

Silikonowy nóż

Przyda się zwłaszcza przy wykrajaniu kopytek itp. na stolnicy albo krojeniu ciasta bezpośrednio z foremki.

 Foremki do czekoladek, pralinek i lodu

Dzięki elastycznej foremce nie będziecie mieli problemu z wyjęciem gotowych smakołyków.

 Fantazyjne foremki do przysmaków dla dzieci

Sposobów na ich wykorzystanie jest mnóstwo, ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Możecie upiec w niej biszkopt i ozdobić kolorowym lukrem albo przygotować sernik na zimno, lodowy tort. Możecie upiec minimuffinki w kształcie statku czy samolotu, które znikną w mig ze stołu na organizowanym przez was kinderbalu. Do foremek nic nie przywiera dlatego zachowują wzór ulubionego bohatera albo pojazdu :P


To tylko kilka z ułatwiających nam życie narzędzi. W internecie jest mnóstwo innych ciekawych gadżetów, z których jeszcze nie mieliśmy okazji korzystać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics