środa, 11 marca 2015

Pizza ze szpinakiem i serami

Jednym z naszych ulubionych szybkich posiłków jest pizza. Ostatnio jej tu na blogu więcej a to za sprawą naszej nowej zajawki: "Pizza evening" Są to późne wieczory bo do robienia pizzy możemy zabrać się dopiero jak M. uśnie. Taki "Pizza evening" wypada przeważnie pod koniec tygodnia albo w weekend, jest spontaniczny i nie mamy poczynionych na ten cel żadnych specjalnych zakupów - i o to chodzi, na ciasto składniki zawsze mamy a jak widać na wierzch można wrzucić wszystko.

Zwykle robimy dwie blaszki 32cm, jedną tradycyjną "chłopską" z cebulą, kurczakiem lub kiełbasą, czasem pieczarkami a jedną jakąś nietypową. Wiadomo, że dla Włocha to żadna pizza ale czemu nie poeksperymentować. 

Szpinak lubimy od zawsze, pojawia się u nas przynajmniej raz w tygodniu, przeważnie do makaronu. Czasami zdarzało nam się robić pizzę ze szpinakiem, dodawaliśmy zwykle do tej pizzy czosnek i gotowane jajko. Tym razem był dokładnie taki plan. Został jednak pokrzyżowany - w lodówce nie było jaj! Upssss... Cóż, trzeba improwizować! Tak powstała ta pizza. Dla miłośników szpinaku to prawdziwa uczta!



Składniki:
Ciasto na pizzę z tego przepisu - http://czterylewerecewkuchni.blogspot.com/2012/01/domowa-pizza.html
Sos szpinakowy z tego przepisu - http://czterylewerecewkuchni.blogspot.com/2012/03/makaron-ze-szpinakiem.html My do tego sosu dodaliśmy jeszcze pierś kurczaka, pokrojoną w drobną kostkę (doprawioną tylko solą i pieprzem)
twaróg,
serek ziołowy almette,
serek topiony śmietankowy hochland

Robimy ciasto na pizzę oraz sos szpinakowy. Ciasto rozwałkowujemy, kładziemy na blaszce posmarowanej oliwą. Wierzch ciasta smarujemy sosem szpinakowym (ostudzonym). No i na górę kładziemy kleksy z serka almette, pokrojony w kwadraciki serek topiony i twaróg (my akurat użyliśmy takiego doprawionego cebulą i przyprawami z dodatkiem jogurtu bo został nam ze śniadania). Pieczemy około 15 minut w 200 stopniach (my używamy program do pizzy - termoobieg z grzałką dolną).


Swoją drogą to chyba strzeliliśmy sobie w kolano postanowieniem o niepieczeniu w Wielkim Poście. Okazuje się jednak, że lubimy najbardziej słodkie wypieki :) Zwłaszcza, że zbliża się Wielkanoc. 

Zapraszamy do polubienia nas na facebooku! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics