piątek, 13 lutego 2015

Walentynkowe serce

Nie macie czasu albo umiejętności kulinarnych by zaskoczyć drugą połowę? To rozwiązanie dla was! Nie trzeba szykować posiłku składającego się z wyrafinowanych przystawek, zupy z lubczykiem, krewetek i deseru z czekolady. Wystarczy użyć prostych składników by wywołać uśmiech na twarzy ukochanej lub ukochanego. Ale nie myślcie sobie, że to serce jest zarezerwowane tylko na czas Walentynek! Możecie tak uhonorować każdą osobę w jej święto, albo najlepiej bez okazji! Przygotowanie jest bardzo proste. W sklepach możecie się natknąć na różnorodne foremki do smażenia jajek, my również takie posiadamy, jednak foremka "parówkowa" okazała się najlepsza (z tych metalowych jajko często wypływa).


Składniki:
parówka,
jajko,
odrobina oleju,
wykałaczka i patelnia...

Parówkę przekrawamy na pół wzdłuż, zostawiamy nierozcięty fragment ok. 1cm na jednym końcu. Drugie rozdzielone końce łączymy za pomocą wykałaczki tworząc kształt serca. Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy na niej parówkowe serce. Do środka wbijamy jajko. Smażymy do momentu aż się jajko zetnie. My dla pewności w trakcie smażenia dolewamy na patelnię ok dwa kieliszki wody i przykrywamy szybko patelnią (ostrożnie bo będzie mocno pryskać!!!), wtedy jajko się uparuje od góry.


Serce doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, możemy również posypać je odrobiną papryki słodkiej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics