poniedziałek, 8 grudnia 2014

8. Symbolika potraw wigilijnych

Było o symbolach choinkowych, a dzisiaj będzie o symbolach, które znajdziemy na naszych stołach 24 grudnia. Po pierwsze na stole powinno znaleźć się 12 potraw i powinniśmy każdej spróbować. Liczba ta była uznawana za szczęśliwą i oznaczała bogactwo. Obecnie wiele osób kojarzy liczbę 12 z apostołami zasiadających z Jezusem do ostatniej wieczerzy. Spróbowanie wszystkich potraw ma zapewnić nam szczęście i powodzenie w nadchodzącym roku. A teraz przejdźmy do symboliki potraw. 


Ryba - jest to symbol pierwszych chrześcijan. Wspomnieć należy też o rybie tilapii, która zwana jest rybą św. Piotra.
Mak - jest symbolem urodzaju. Wierzono także, że po potrawach z duża ilością maku możliwe są kontakty z zaświatami.
Groch - oznacza dobrobyt, bogactwo, odrodzenie, a także rozwoju.
Kapusta - podobnie jak groch symbolizuje dobrobyt.
Miód - miał dodawać siły i był symbolem płodności oraz radości.
Orzechy - mają potęgować mądrość i symbolizowały dostatek.
Bakalie - to symbol dobrego życia oraz pomyślności. 

A co możemy znaleźć na naszych stołach? Na pewno rybę. Najpopularniejszą jest karp, ale spotkać możemy obecnie wiele innych takich jak śledź, tilapia, szczupak. W wielu domach w dalszym ciągu obowiązkowo na stole wigilijnym muszą znaleźć się trzy zupy: barszcz z uszkami, grzybowa i zupa rybna lub z suszonych owoców. Dla wielu osób ulubionym daniem są pierogi z kapustą i grzybami. Zabraknąć nie może też kapusty z grochem lub fasolą i chleba. Na deser podajemy kompot z suszu, pierniczki, makowce, makówki i kutię, a także wiele innych wypieków. Oczywiście w każdym domu stół wigilijny wygląda inaczej, jednak pewien tradycyjny trzon zawsze występuje.

A jak wygląda wigilijny stół w Waszych domach? Czy potraw jest 12 czy może więcej?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics