niedziela, 21 grudnia 2014

21. Sernik krówkowy

Dzisiaj obiecany wczoraj przepis. Sprzątanie sprzątaniem, ale nie to jest najważniejsze. Ważniejsze jest mieć wypchany brzuch smakołykami. hahaahahaha Serniki bardzo lubimy, więc nie było problemów z ekspresowym zjedzeniem naszego wypieku. Zaczynamy!


Składniki:
herbatniki pełnoziarniste (około 30 sztuk)
80g masła
1 kg twarogu
puszka masy krówkowej (500g)
3 jajka
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukierki krówki
czekolada mleczna

Rozpuszczone masło mieszamy z pokruszonymi ciasteczkami. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i układamy wartwę ciastek z masłem. Twaróg mielimy trzykrotnie. W misce na wolnych obrotach mieszamy ser, masę krówkową, jajka, cukier i mąkę ziemniaczaną. Gdy składniki się połaczą przestajemy miksować. Wylewamy naszą masę na ciasteczkowy spód i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 90 minut 130 góra/dół. 

Gdy wystygnie wstawiamy go do lodówki. Dekorujemy pokrojonymi krówkami i wiórkami z czekolady. Jak zrobić duże wiórki? Rozpuszczamy czekoladę i rozprowadzamy nie taka cienką warstwą na woskowanym papierze do pieczenia. Gdy stwardnieje bierzemy do ręki noż i skrobiemy płaty czekolady tworząc wiórki. 

Smacznego!


4 komentarze:

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics