środa, 17 grudnia 2014

17. Piernikowe gofry

Ciasto wydawało się bez wyrazu po zmieszaniu składników. Ot, zwykle gofry. Jednak po wylaniu ciasta na rozgrzaną gofrownicę po całym domu uniósł się smakowity zapach pierników, wszyscy domownicy od razu zajrzeli do kuchni, zobaczyć co tak pachnie! Macie ochotę wprowadzić się w przedświąteczny nastrój w 5 minut? A może nabierzecie na te gofry ochotę przed sylwestrem? Przepis poniżej!




Składniki:
220 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka kakao
2 łyżeczki cynamonu
5 łyżeczek cukru
300 ml mleka
20 g masła rozpuszczonego
2 jajka
szczypta soli

Przygotowanie
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mleko, masło, kakao, cynamon, przyprawę do piernika, mąkę, proszek do pieczenia i wyrobić wszystko mikserem. W osobnym naczyniu ubić białka z solą na sztywną pianę i połączyć z masą. Pieczemy w gofrownicy na ciemnobrązowy kolor, trzymamy je dość długo aby były kruche (nam wyszedł najlepiej ostatni :P). Podajemy z ulubionymi dodatkami, my dzisiaj z powidłami śliwkowymi!



2 komentarze:

  1. Oj jadłabym :-) szkoda, że nie mam gofrownicy :(

    OdpowiedzUsuń
  2. nasza rada - pisać prędko do Mikołaja! Jeszcze tydzień do Świąt! Na pewno dostanie list :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics