poniedziałek, 17 listopada 2014

Ziemniaki z patelni

Przeważnie prosto znaczy smacznie. Tak jest z tą przekąską. Ugotowane ziemniaki od obiadu, trochę cebulki, szynki lub kiełbasy plus przyprawy. Wszystko to w towarzystwie kwaśnej śmietany, maślanki lub kefiru... Niebo w gębie. Takie danie-nie-danie możecie przygotować na kolację albo na szybki obiad. Nie napracujecie się mocno a efekt zachwyci podniebienie.




Gotowane ziemniaki,
kilka plastrów szynki lub kiełbasa,
cebula,
przyprawy: sól, pieprz, mielona słodka papryka.
świeży koperek

Ziemniaki kroimy w plastry lub półplastry, cebulę w drobną kosteczkę, podobnie kiełbasę. Smażymy cebulę na oleju na złoty kolor, dodajemy następnie kiełbasę. Po podsmażeniu cebuli z kiełbasą dokładamy ziemniaki. Trzymamy patelnię na małym ogniu aby tylko ziemniaki nam się podgrzały. Mieszamy co jakiś czas aby nam się nie przypaliło. Doprawiamy solą, pieprzem i mieloną słodką papryką. Posypujemy posiekanym świeżym koperkiem. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany albo keczupem, majonezem. Ale najzdrowiej będzie z kefirkiem lub maślanką ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics