wtorek, 11 listopada 2014

Makaroniki czekoladowe

Na wstępie zaznaczamy, że smak się udał, a wygląd to kwestia gustu. Gotowaliśmy według przepisu, ale widocznie  przepis z biedronkowatych Smaków życia był zły. Hehehheheehe No dobra dość tych tłumaczeń. Makaroniki zawsze nam się marzyły odkąd zobaczyliśmy je w programie Mastechef z Australii. Pierwsza próba za nami. Zaczynamy!


Składniki:
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki migdałów
3 łyżki kakao
3 jajka
5 łyżek cukru
150 ml śmietany 30%
150g gorzkiej czekolady
łyżka masła

Czekoladę rozpuścić w śmietanie na małym ogniu. Zdjąć z ognia , dodać masło i ostudzić. (Nam wyszła wodnista masa, ale uratowaliśmy ją przy pomocy fixów do ubijania śmietany, mixera i łyżki mascarpone).

Cukier puder mieszamy z kakao i mielonymi migdałami. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Masę migdałową mieszamy z białkami drewnianą szpatułką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wyciskamy rękawem cukierniczym naszą masę. Pieczemy 15 minut w 160 stopniach. 


Połowę ciasteczek smarujemy naszym kremem i przykrywamy drugą połową. Można posypać cukrem pudrem.

Smak nas pozytywnie zaskoczył. Jeszcze do makaroników wrócimy!


1 komentarz:

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics