sobota, 29 listopada 2014

Mikrofalówka part 2

Już raz zamieściliśmy mały wpisik na temat ułatwiających życie trików z wykorzystaniem mikrofalówki. Nie musimy się ograniczać wyłącznie do rozmrażania czy podgrzewania potraw. Możemy się nią posiłkować także przy wypiekach! Oto kilka przydatnych rad.

Rozpuszczanie czekolady

Włóż 100g czekolady do małej, szklanej miseczki. Podgrzewaj przez 3-5 minut z mocą 450W aż do rozpuszczenia (w trakcie podgrzewania zamieszaj dwa razy rozpuszczającą się czekoladę).

Rozpuszczanie żelatyny

Wsyp 10g żelatyny do zimnej wody i pozostaw na 5 minut. Odsącz i włóż do małej, żaroodpornej miski. Podgrzewaj przez minutę z mocą 300W. Zamieszaj po rozpuszczeniu.

Podpiekanie płatków migdałowych

Rozłóż 30g płatków migdałowych na talerzu ceramicznym. Podpiekaj 3-5 minut z mocą 600W, kilkakrotnie zamieszaj w trakcie podpiekania. Po tym czasie należy zostawić płatki do odstania na 2-3 minuty. 

Rozpuszczanie masła

Włóż 50g masła do małej, szklanej miski, przykryj plastikową pokrywką. Podgrzewaj przez 30-40 sekund z mocą 750W, aż się rozpuści.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics