piątek, 7 listopada 2014

Kakaowy falowiec z wiśniami

Zazwyczaj nie lubimy ciast na biszkopcie... No może z wyjątkiem takich z galaretką. Bo biszkoptowe placki to przeważnie gruby biszkopt i mało dodatków na górze. A taki suchy biszkopt wymaga dużo dodatków aby dawały poślizg :) Taki krem i wiśnie wspaniale się komponują z ciemnym biszkoptem. Polecamy!




Biszkopt:

-6jaj
-1 szklanka cukru
-3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki kakao
-2 łyżki mąki pszennej
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-łyżeczka octu
 


Krem:
0,5l śmietany 30%
250g serka mascarpone
2 łyżki kakao,
2 łyżki cuku pudru,
2 fixy do śmietany,
4 łyżki wiśniówki Babci Janki

drylowane wiśnie ze słoika
łyżka kakao do posypania

Przygotowanie.
Zaczynamy od upieczenia biszkopta. Można to zrobić dzień wcześniej, łatwiej będzie go przekroić na dwie części. 
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po trochę cały cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i ubijamy na jednolitą masę, potem dodajemy ocet. Odkładamy mikser.
Mąkę ziemniaczaną łączymy z mąką pszenną, kakao i proszkiem do pieczenia. Następnie przez sitko dodajemy suche składniki do masy jajecznej, mieszając delikatnie drewnianą lub silikonową szpatułką (metalową łyżką też mi się zdarza ale silikonową jest najwygodniej). 
Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Wysypanie blaszki zapobiega przywieraniu biszkopta do brzegów tortownicy, możemy również wysmarować i posypać bułką papier dla pewności.
Pieczemy ok 30 minut w temp. 180-200 stopni, do suchego patyczka. Na wierzchu zrobi się też charakterystyczna skórka. 

Ubijamy krem! Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, ubijamy dość mocno, ale nie na sztywno. Następnie dodajemy cukier, fixy, kakao. Miksujemy do czasu rozpuszczenia się cukru, na końcu dolewamy wiśniówkę. Pewnie nie będziecie mieli dostępu do wiśniówki Babci Janki. Możecie ją zastąpić innym mocnym alkoholem, najlepiej spirytusem - jeżeli tak to 2 łyżki powinny wystarczyć.

Biszkopt po wystudzeniu należy przekroić na dwie części, będziemy je przekładać kremem. Jeżeli ta część wam z jakiegoś powodu nie wychodzi możecie upiec dwa biszkopty, każdy z połowy podanych składników. Biszkopta nie ma potrzeby ponczować.

Wykładamy połowę kremu na pierwszym poziomie biszkopta, na kremie układamy wisienki. Przykrywamy je drugim poziomem biszkopta, wykładamy na niego pozostały krem. Całość obsypujemy kakao przez sitko. Za pomocą widelca tworzymy wzory-falki


Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce.

Smacznego!!!
 

1 komentarz:

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics