czwartek, 9 października 2014

Zupa z zielonej soczewicy

W tej zupie rozsmakował się Ł. Już dopytuje kiedy znowu będzie na obiad. Oto przepis, przygotujcie ją i oceńcie sami. Ł. poleca :) Jest pożywna i rozgrzewająca, idealna na chłodne dni!



Składniki:
1,5l bulionu + warzywa, na których był gotowany,
1 szklanka zielonej soczewicy,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
sól, pieprz

Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą i namaczamy przez 30minut, odsączamy, dodajemy do bulionu i gotujemy do miękkości. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem. Dodajemy ją do bulionu. Kiedy soczewica zmięknie dodajemy do zupy pokrojone warzywa, na których był gotowany bulion. Doprawiamy zupę papryką, solą i pieprzem. Podajemy posypaną posiekaną pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics