wtorek, 2 września 2014

Szaszłyk z mięsa mielonego z grilla

Po raz kolejny piszę: bardzo lubimy potrawy z grilla. W tym roku ten departament był nieco zaniedbany. Dopiero niedawno rozpaliliśmy go pierwszy raz w tym roku. Jak zwykle postanowiliśmy poeksperymentować i pojawiły się na ruszcie nowe potrawy. Z racji tego, że w lodówce było trochę mielonego mieliśmy pomysł na burgery, ale nie było chętnych by skoczyć po jakieś dobre bułki, dlatego postanowiliśmy przygotować szaszłyki. Obawialiśmy się, ze nie będą trzymać się patyczków od szaszłyków dlatego użyliśmy pałeczki do chińszczyzny. Okazały się strzałem w dziesiątkę.



Składniki:
0,5kg mięsa mielonego wieprzowego lub wołowo-wieprzowego,
1żółtko,
2 małe cebulki,
2 ząbki czosnku,
natka pietruszki, sól, pieprz, słodka papryka mielona
8 pałeczek lub grubych patyczków grillowych,

Patyczki namaczamy. Cebulę kroimy drobno i przesmażamy na oleju. W misce mieszamy mięso mielone z przesmażoną cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i żółtkiem. Doprawiamy mięso przyprawami. Przed grillowaniem formujemy z mięsa wałeczki i nabijamy je na pałeczki. Smarujemy oliwą mięso. Układamy szaszłyki na tackach wysmarowanych olejem i grillujemy - czas może być różny w zależności od ciepła grilla - 30min do godziny, upewnijcie się, że mięso nie jest surowe.


1 komentarz:

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics