środa, 17 września 2014

Mikrofalówka part. 1

Prawie każdy ma w swojej kuchni mikrofalówkę. My używamy ją głównie do podgrzewania resztek. W ostatnim czasie okryliśmy jednak kilka ciekawych zastosowań mikrofalówki, które bardzo ułatwiły nam życie. Dziś też sposób na szybkie wyczyszczenie mikrofali, bez szorowania!



Pyzy z mikrofalówki

Pyzy na parze bardzo lubimy ale jeżeli chce się zjeść obiad w kilka osób to oczekiwanie na nie jest straszne. Na szczęście z pomocą przychodzi mikrofalówka. Robiliśmy to tylko z pyzami "na tacce", owinięte folią spożywczą. Wkładamy pyzy na takiej tacy, lekko nakłuwaliśmy widelcem folię w kilku miejscach, choć to podobno niekonieczne, podgrzewamy 2-3 minuty na maksymalnej mocy. Podajemy


Czyszczenie mikrofalówki

Słyszeliśmy o różnych sposobach np. z wykorzystaniem octu. My wolimy jednak sok z cytryny. Do szklanki, którą można włożyć do mikrofali, wlewamy 100ml wody, wyciskamy do szklanki sok z ćwiartki cytryny i włączamy mikrofalówkę na tryb gotowania wody. Po zakończeniu pracy, wyciągamy szklankę i przecieramy wnętrze mikrofalówki ręcznikiem papierowym. W miarę potrzeby czynność powtarzamy. 

Kukurydza z mikrofalówki

Kukurydzę obieramy z liści i owijamy ręcznikiem papierowym (zawijamy kolbę w ręcznik). Następnie namaczamy papier wodą. Wkładamy do mikrofalówki na 5minut w największej mocy. Jeżeli chcielibyście od razu tak przygotować dwie kolby to muszą być trochę dłużej i warto je obrócić bo jeżeli się stykają to się nie ugotują.  Ten trik podpatrzyliśmy na kanale "5 sposobów na"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics