czwartek, 4 września 2014

Cukinia z grilla

Czy cukinia i kabaczek to, to samo warzywo? Nigdy nie wiemy ;) Nasze warzywo było zielone, więc jeśli to kabaczek to sorry ;) Bardzo smaczny dodatek do mięska z grilla! Wymaga mocnego ciepła lub będzie się grillował przez wieczność :) Ale dla tego smaku warto poczekać!



cukinia,
pół szklanki oleju,
2 ząbki czosnku,
łyżeczka miodu,
sól, pieprz, łyżka suszonych ziół prowansalskich

Cukinie myjemy, kroimy na plastry grubości 1cm, nie obieramy jej ze skóry ani nie wydrążamy. Przygotowanie marynaty: mieszamy olej z czosnkiem i miodem, doprawiamy solidnie solą i pieprzem, dodajemy zioła prowansalskie. Warto zrobić marynatę wcześniej aby zioła się namoczyły. Aby cukinie dobrze smakowały marynatę trzeba po dodaniu wszystkich składników zawsze posmakować i trzeba tak doprawić aby byla "za słona" ;) 



Krążki cukinii zanurzamy w marynacie i kładziemy na grilla. Przed każdą cukinią warto wymieszać marynatę, ponieważ czosnek i przyprawy opadają na dno miseczki. Cukinie grillujemy na tackach posmarowanych olejem. Grillujemy do miękkości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics