niedziela, 17 sierpnia 2014

Uniwersalny sos czosnkowy lub dressing do sałatek

Uwielbiamy sos czosnkowy. Długi czas przyrządzaliśmy domowy sos tzatzyki posiłkując się gotową mieszanką przyprawową. Już dawno z niej nie korzystamy bo to nie był ten smak, jakiś był taki przeważnie za słony, za ostry. 
Od jakiegoś czasu robimy taki oto sos o lekko czosnkowym smaku. O taki nam zawsze chodziło. Smakuje dobrze z pizzą a także jako dressing do sałatek na bazie sałaty lodowej albo do pomidorów.



Składniki:
3 łyżki majonezu,
3 łyżki śmietany kwaśnej 18% lub jogurtu naturalnego/greckiego
sól,
pieprz,
czosnek granulowany,
zioła prowansalskie.

Łączymy majonez ze śmietaną lub jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kilka szczypt czosnku granulowanego oraz suszone zioła prowansalskie. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut do lodówki.
Czasem dodajemy też czosnek świeży, przeciśnięty przez praskę. Sos wtedy jest jednak trochę za ostry. Przy użyciu czosnku granulowanego jego smak jest przyjemnie wyczuwalny, nie gryzie nas w język.

Gotowe!
Polecamy!

3 komentarze:

  1. Od lat robię ten sos,jednak ze świeżego czosnku.Aby złagodzić ostrość dodaję sok z cytryny i szczyptę cukru.Czosnek granulowany bardzo zmienia smak na gorsze.

    OdpowiedzUsuń

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics