sobota, 16 sierpnia 2014

Lasagne ala bolognese

Połowa naszego duetu może jeść makaron codziennie. Nie musimy chyba pisać, że w związku z tym lasagne jest jednym z naszych ulubionych przysmaków. Do tej pory jej tu nie było bo, albo nie zrobiliśmy ładnego zdjęcia, albo nie zdążyliśmy zrobić żadnego zdjęcia ;) Nasza lasagne to nie prawdziwa lasagne bolognese ale jest bardzo dobra!



Składniki:
0,75kg mięsa mielonego,
cebula,
czosnek,
przecier pomidorowy,
ketchup,
sól, pieprz.

makaron lasagne,
sos beszamelowy - z tego przepisu 
starty żółty ser

Kroimy drobno cebulę i podsmażamy na patelni. Kilka ząbków czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do przesmażonej cebulki. Na drugiej patelni przesmażamy mięso mielone, doprawiamy je solą, pieprzem. Cebulę i mięso przekładamy po usmażeniu do garnka, dodajemy przecier pomidorowy, ketchup do smaku.

Naczynie żaroodporne lub blaszkę (polecamy keksówkę), smarujemy masłem, na dno wykładamy cienką warstwę sosu beszamelowego, na to płaty makaronu, cienka warstwa beszamelu, mięso, cienka warstwa beszamelu, płaty makaronu, beszamel, mięso, beszamel, płaty, beszamel, mięso itd. Robimy tyle warstw na ile starczy nam miejsca lub składników.
Od dawna robimy zawsze tak by płaty makaronu były z dwóch stron posmarowane beszamelem. Nie gotujemy ich wcześniej. Warstwy kończymy na beszamelu na makaronie. Obsypujemy górę startym żółtym serem. Wkładamy do rozgrzanego do 180stopni piekarnika i zapiekamy około 30-40 minut (ser ma się zapiec). Przed włożeniem lasagne do piekarnika możemy ją obsypać np. oregano.

Smacznego!!!


2 komentarze:

  1. Lasagne uwielbiam, fajny, prosty przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nagle przyszła mi ochota na lasagne ala bolognese,ciekawe dlaczego,haha:) <3

    OdpowiedzUsuń

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics