sobota, 12 lipca 2014

Tarta z czereśniami

Tarty robimy dość rzadko a bardzo je lubimy. A co kiedy nadejdzie nas ochota na taką tartę? Nie możemy znaleźć foremki! ;) Na szczęście kruche ciasto również wyjdzie okrągłe w tortownicy! I w tym wydaniu czereśnie smakowały znakomicie! Lekki krem z mascaropone i kruche ciasto, obficie obsypane czereśniami. Mmmm.. niebo w gębie!



Kruche ciasto (tortownica 24cm):
1,5 szklanki mąki,
2 jajka,
0,5 kostki masła
łyżeczka proszku
0,5 szklanki cukru

krem:
250ml śmietany 36%
250g sera mascarpone
3 łyżki cukru pudru

ok. 250g czereśni

Z podanych składników zagnieść ciasto, wylepić nim blaszkę, podziurkować widelcem i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180stopni (około 20minut). (Blaszkę można wyłożyć papierem i posmarować go masłem)

W misce ubijamy na sztywno śmietanę, dodajemy cukier i ser mascarpone. 

Po upieczeniu i ostudzeniu kruchego spodu, smarujemy go kremem i obsypujemy wypestkowanymi czereśniami.

Orientacyjny koszt: ok. 20zł
Czas przygotowania: Godzina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics