czwartek, 17 lipca 2014

Sos śmietanowy z pieczarkami i kurczakiem

Taki obiadek na szybko, idealny do pyz lub makaronu. Na naszym stole gości dość często i jest modyfikacją przepisu babci J., który już kiedyś zamieszczaliśmy na naszym blogu. Wiadomo, że sos babci jest najlepszy ale lubimy kombinować a poza tym jesteśmy mięsożerni! :)



składniki:
2 duże cebule,
0,5kg pieczarek,
200g piersi kurczaka,
250ml śmietanki 18%,
sól, pieprz
natka pietruszki

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni i przekładamy do garnka. Na czystej patelni smażymy pierś kurczaka również pokrojoną w drobną kostkę, doprawiamy je solą i pieprzem, przekładamy do garnka z cebulą. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w półplasterki, smażymy i dodajemy do garnka z cebulą i kurczakiem. Całość chwilę podsmażamy, dolewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu możemy dodać siekaną natkę pietruszki (lub dodać suszoną), albo posypać świeżą natką danie na talerzu.


Orientacyjny koszt: ok. 15zł
Czas przygotowania: 30 minut

2 komentarze:

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics