środa, 2 lipca 2014

Dżem truskawkowy

Uszanowanie :)
Kończy się sezon na truskawki. Znaczy to tyle, że teraz są najlepsze truskawki na dżemoooor! Przepis wielokrotnie używany ze starej księgi (K. Pyszkowska "Przetwory w gospodarstwie domowym" z 1988r).



Proporcje:
na 1kg truskawek 60-70dag cukru,

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i osączamy. Zasypujemy cukrem i powoli ogrzewamy w szerokim, płaskim garnku. Mieszamy od czasu do czasu, do zawrzenia. Gotujemy powoli do uzyskania właściwej gęstości. Gorący dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy - wkładamy słoiki do garnka, na spodzie umieszczamy specjalną wkładkę aby izolować słoiki od dna garnka, zalewamy słoiki wodą 1cm poniżej nakrętki i podgrzewamy, czas liczymy od momentu gdy woda zacznie wrzeć. Słoiki litrowe należy pasteryzować 30minut, mniejsze słoiki 20-25minut. Po schłodzeniu należy sprawdzić szczelność opakowania. Nakrętka musi być wklęsła.
Warto umyte i wysuszone słoiki przed napełnieniem wyparzyć w piekarniku (wstawiamy słoiki do piekarnika nagrzanego do 140stopni na 15minut).

Nasze uwagi:
- przelewając dżem do słoików prawie zawsze brudzimy brzegi. Aby tego uniknąć warto zrobić sobie na szybko lejek z butelki do wody (5l) - ucinamy górę butelki. Pasuje idealnie do słoików na dżemiki. Jeżeli jednak zabrudzicie brzegi słoików należy je dobrze wyczyścić przed zakręceniem.
- nie używamy tu żadnych fixów, dżem jest dość lejący, ponieważ truskawki zawierają mało związków pektynowych. Jeżeli chcielibyście aby dżem miał bardziej zwartą kosystencję warto dodać do niego sok z czerwonej porzeczki (1 szklanka soku na 1kg truskawek).
- dużo w tym dżemie cukru, jednak taka już natura dżemu. Cukier jest czynnikiem utrwalającym, dzięki niemu dżem nie psuje się tak szybko. 

1 komentarz:

  1. hej
    Ja też parę słoiczków mam już zrobionych ale przepis na pewno wielu czytelnikom się przyda.Pozdrawiam Dominika

    OdpowiedzUsuń

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics