niedziela, 4 maja 2014

Kurczak pieczony na butelce piwa

W długi weekend udało nam się upichcić coś nowego z M. Nie były to niestety przepisy mafijne ale kurczak na butelce piwa, który wyszedł całkiem smaczny i soczysty. Przepis jest bardzo prosty, wymaga jednak wcześniejszego przygotowania kurczaka no i cierpliwości bo piecze się około dwóch godzin. Potrzeba też dużej zręczności bo konstrukcja jest nieco zawodna, przekonaliśmy się o tym :P



Marynata - składniki na kurczaka o wadze 1,8kg:
5 ząbków czosnku,
2 łyżeczki soli,
pół łyżeczki pieprzu,
2 łyżeczki papryki słodkiej,
1/4 łyżeczki papryki ostrej,
łyżeczka tymianku,
2 łyżeczki majeranku,
2-3 łyżki oleju

Czosnek przeciskamy przez praskę do miseczki. Dodajemy wszystkie przeprawy i olej i mieszamy na pastę.
Nacieramy pastą kurczaka z zewnątrz i wewnątrz. Kurczaka wkładamy na noc do lodówki w misce przykrytej folią.




Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód blachy można ułożyć obrane i pokrojone ziemniaki oraz marchewkę. Nam się niestety marchewka spaliła. Aby tego uniknąć doradzamy nałożenie ich bardzo dużo lub dołożenie ich w połowie pieczenia. Z butelki piwa odmaczamy etykietę. Odlewamy pół butelki piwa do szklanki a na butelkę z połową piwa nadziewamy kurczaka, tak by szyjka butelki wystawała.





Pieczemy w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Co pół godziny polewamy kurczaka odlanym piwem. Trzeba bardzo uważać przy wysuwaniu blachy bo butelka mocno się chybocze. Pieczemy kurczaka "tyle ile waży". Jeżeli waży 2kg to 2 godziny, 1,5kg to 1,5godziny. My polaliśmy kurczaka tylko raz po pierwszych 30 minutach, potem mieliśmy małą sytuację i już sobie darowaliśmy podlewanie. Kurczak wyszedł i tak pyszny.



5 komentarzy:

  1. Potwierdzam, butelka się chybocze. Całe szczęście, że akurat byłem w dżinsach, inaczej noga byłaby do wymiany :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ha! Jednak czytasz nasze posty, ale lajka na fejsie nie widać!? :) Opisane dyskretnie aby nie było wiadomo kto jest tą poszkodowaną niezdarą... Miło, że się przyznałeś ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. No to nie mam wyjścia muszę kiedyś spróbować go zrobić:) Zawsze obawiałam się, że butelka może pęknąć podczas pieczenia:) mam pytanie czy smak piwa jest w kurczaku wyczuwalny? Pozdrawiam Dominika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mieliśmy podobne obawy ale na szczęście nic się z butelką nie dzieje. Nawet po upadku przeżyła i butelka i szyba w piekarniku. Smaku piwa nie czuć za bardzo, może to też dlatego, że podlaliśmy go tylko raz podczas całego pieczenia. Pozdrawiamy :)

      Usuń

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics