środa, 28 maja 2014

Bananowiec

Witajcie! Dzisiaj przepis dla fanów słodkości, dla fanów bananów i fanów Tedego. hahahahaha ale nam to wyszło. A tak w ogóle #kurt_rolson zjadł 2014 rok. Wracając do przepisu to poznaliśmy go dosłownie wczoraj. Tak nam zasmakował, że został zrobiony dzisiaj przed obiadem. Szybki, wygodny i smaczny. Banany rządzą. 


Składniki:

5 bananów dużych
4 jajka
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
1 cukier waniliowy  (na 1kg)
1 szklana cukru
1 szklanka oleju
kakao lub czekolada

W misce mieszamy mikserem jajka i oba cukry. Potem dodajemy rozgniecione banany i szklankę oleju. Następnie wsypujemy do miski mąkę, proszek, sodę, cynamon i kakao według uznania. Całość mieszamy. Do ciasta można też dodać sparzone rodzynki lub żurawinę, a także orzechy jeżeli lubimy. My mieliśmy tylko rodzynki w szafie. Ciasto wylewamy na dowolną foremkę i pieczemy w 170 stopniach około 75 minut. W oryginalnym przepisie zamiast kakao do ciasta dodaje się pokrojoną tabliczkę czekolady. Można też według przepisu nasmarowaną tłuszczem formę wysypać mieszanką cukru i cynamonu. My użyliśmy bułkę tartą bo cynamonu wystarczyło tylko do ciasta.


Na końcu polaliśmy nasze ciasto polewą z gorzkiej czekolady i śmietany oraz posypaliśmy prażonymi migdałami. Smacznego!!!



 

6 komentarzy:

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics