wtorek, 29 kwietnia 2014

Słodko-pikantne skrzydełka z makaronem z warzywami

W naszych kulinarnych eksperymentach rzadko odwiedzamy Azję. Bliższe są nam klimaty europejskie :) Jeżeli chodzi o "chińszczyznę" to od ryżu stanowczo wolimy makaron. Trochę już połączeń wypróbowaliśmy i na pewno do makaronu z warzywami najbardziej nam smakuje zwykły makaron jajeczny nitki. Ze spagetti zawsze jest kłopot, zwłaszcza gdy mamy ochotę na zabawę pałeczkami. Podobnie z makaronem ryżowym i jego neutralnym smakiem - często ciężko go doprawić. Makaron nitki dobrze się je pałeczkami i nie ma problemu z wymieszaniem go z warzywami.

A takie skrzydełka to może lepiej jeść od święta? ;) Smażenie w głębokim tłuszczu to chyba zły pomysł... Ale raz nie zawsze!!!



Słodko-pikantne skrzydełka - składniki

skrzydełka kurczaka,
Marynata:
sól, pieprz,
papryka słodka i ostra,
limonka,
ketchup,
łyżka miodu
2 łyzki oliwy

Panierka:
mąka pszenna i ziemniaczana
jajko, mąka pszenna i woda

Makaron z warzywami - składniki

makaron jajeczny nitki
warzywa na patelnie (azjatyckie) :)
sos słodko-pikatny tao-tao lub vifon
sos sojowy

Jak widać z makaronem z warzywami nie ma dużej filozofii. Nie przeczymy, że smacznie byłoby zrobić warzywa od podstaw ale skoro zrobił to ktoś za nas, to po co? :) Smażymy warzywa na patelni, doprawiamy sosami i mieszamy z ugotowanym makaronem.

Skrzydełka dzielimy na dwa kawałki. W misce mieszamy dwie lyżki oliwy, łyżkę miodu, dwie łyżki ketchupu, odrobinę soku z limonki. Dodajemy przyprawy po trochu do smaku. Przekładamy do tej miski skrzydełka i obtaczamy je w marynacie. Przykrywamy miskę pokrywką lub zamykamy folią spożywczą i odładamy miskę na przynajmniej pół godziny do lodówki.

W misce z dużym dnem lub pojemniku do przechowywania żywności przygotowujemy mąkę do obtaczania skrzydełek a w garnku rozgrzewamy olej (lub we frytkownicy jeśli nią dysponujecie). Do pojemnika wsypujemy mąkę pszenną, dość dużo aby można było swobodnie obtoczyć kawałki kurczaka w mące. Dosypujemy do niej dwie łyżki mąki ziemniaczanej, sól, pieprz i słodką paprykę. Mieszamy dokładnie. Dlaczego dodajemy mąkę ziemniaczaną? Kiedyś robiliśmy panierkę bez mąki ziemniaczanej i była chrupiąca tylko zaraz po wyjęciu z tłuszczu, bardzo krótko. Pewnego razu zaryzykowaliśmy i dodaliśmy trochę mąki ziemniaczanej - dzięki niej panierka była bardziej chrupiąca, a po włożeniu do tłuszczu dużo wyraźniej tworzyły się na niej charakterystyczne łuski.

W misce mieszamy jajko, wodę i mąkę w takich propocjach aby powstało ciasto podobne do tego na naleśniki ale trochę bardziej gęste. Wylewamy je do miski ze skrzydełkami i mieszamy aby każdy kawałek był w nim obtoczony.Następnie przekładamy skrzydełka pojedynczo do pojemnika z mąką, obtaczamy każdy kawałek w mące ale nie przyciskamy mąki do mięsa. Najlepiej każdy kawałek kłaść na mące i obtaczać go podrzucając lekko pojemnikiem. Następnie każdy kawałek przekładamy do rozgrzanego tłuszczu szczypcami (wcześniej lekko strzepujemy nadmiar mąki). Smażymy skrzydełka kilka minut, pilnujemy by tłuszcz nie był za gorący aby nie spalić panierki.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics