poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Lasagne z pieczarkami i kurczakiem

Nasze dziecko nie należy do kłopotliwych. Z czystą premedytacją zaniedbujemy blog i zamieniliśmy gotowanie na długie spacery i wpatrywanie się w roześmianą twarzyczkę M. Jednak stanie przy garach to dla nas tak relaksująca czynność, że czasem z ogromną chęcią coś upichcimy. 

Zwykle mamy w szafie płaty makaronu lasagne. Dzisiejsza jest z pieczarkami i kurczakiem. Lubimy ją również z kurczakiem i brokułami oraz bolońską. Przygotowanie lasagne jest dość proste, wymaga jednak trochę czasu. Z pewnością nie jest to danie jednogarnkowe. 



Składniki:
Płaty makaronu lasagne,
0,5kg pieczarek,
3 średnie cebule,
200g piersi kurczaka,
kilka plastrów sera żółtego,
sos beszamelowy - przepis
zioła prowansalskie,
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka lub gyros.



Cebulę drobno kroimy i podsmażamy. Pieczarki szatkujemy na dużych oczkach (w szatkownicy lub tarką) i smażymy razem z cebulą, doprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka drobno kroimy, posypujemy obficie przyprawą do kurczaka lub przyprawą gyros i smażymy osobno na patelni. Zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy. Blaszkę lub naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy na dno trochę sosu beszamelowego, na to układamy płaty makaronu, smarujemy je sosem beszamelowym i wykładamy pieczarki, układamy płaty lasagne (my smarujemy je z dołu i z góry beszamelem), beszamel, pieczarki itd. 



Na ostatniej warstwie kładziemy kurczaka, przykrywamy je ostatnią warstwą makaronu, przykrywamy go beszamelem i układamy plastry sera (lub posypujemy startym żółtym serem). Posypujemy ziołami prowansalskimi.

Lasagne wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 st. około 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics