czwartek, 13 lutego 2014

Schabowy de volaille

Ile można jeść zwykłego schabowego... Nie można go sobie zawinąć jak de volaille??? A można! Sprawdziliśmy - jest bardzo dobry!


Składniki:
Plastry schabu,
kilka zielonych oliwek,
kawałek czerwonej papryki
serek topiony o smaku paprykowym i śmietankowym,

Na trzech talerzykach przygotowujemy panierkę. Na pierwszy wysypujemy mąkę. Na drugi wbijamy jajko i rozkłócamy je widelcem. Na trzeci wysypujemy bułkę tartą, dodajemy do niej odrobinę soli i pieprzu.

Plastry schabu rozbijamy dobrze tłuczkiem. Solimy i pieprzymy z obu stron, z jednej strony układamy nadzienie na przykład: kawałek serka topionego śmietankowego i oliwki albo kawałek serka o smaku paprykowym i kawałek papryki. Zwijamy roladki. Możemy sobie pomóc i spiąć je wykałaczkami.
Następnie panierujemy je w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni w dość dużej ilości oleju co jakiś czas obracając.






Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. Na pewno dobre:)Ja głównie robię je z fileta ale widać i ze schabowego można tyle pewnie, ze trzeba dość mocno go rozbić:) Pozdrawiam Dominika

    OdpowiedzUsuń
  2. "Schabowy de volaille" to oksymoron trochę :) De volaille po francusku znaczy dosłownie z drobiu, więc nie może on być z innego zwierza :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiedzieliśmy co to znaczy po francusku ale oczywiście tytuł potrawy był trochę żartem ;) wiadomo, że de volaille to nie jest ;)

      Usuń

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics