sobota, 11 stycznia 2014

Placek po cygańsku, gulasz wołowy

Witajcie. Przepis na dziś to idealne danie dla fanów placków ziemniaczanych i mięsa. Placek po cygańsku ma wiele wariacji i może być różnie skomponowany. Jednak czasami w prostocie siła, dlatego nasz przepis nie ma przerażająco długiej listy składników. Ostatnio kupujemy co jakiś czas wołowinę dla zdrowia więc okazja do zrobienia tego dania znalazła się sama (N. sobie wymarzyła). Wybieramy z reguły mięso na gulasz albo na steki albo na zrazy wołowe (przepis tutaj). Tym razem wzięliśmy gulaszowe. Można też przyrządzić z wołowiny domową chińszczyznę. Zaczynamy!


Składniki:
500g wołowiny
2 cebule (można nawet 4 jak ktoś lubi)
300 g pieczarek
czosnek
olej
sól, pieprz

Potrzebne będą też składniki na placki ziemniaczane z naszego przepisu (tutaj). Bardzo dobrze gulasz smakuje też z pyzami na parze (przepis tutaj).

Zaczynamy od pokrojenia cebuli i posiekania czosnku. Smażymy na oleju aż całość się zeszkli i zdejmujemy z ognia. W garnku z grubym dnem podsmażamy opłukane, osuszone i pokrojone w drobniejszą kostkę mięso. Następnie dodajemy zeszkloną cebulę z czosnkiem i dusimy pod przykryciem dobrą godzinę na małym ogniu podlewając rosołem gdy będzie to konieczne.

Pieczarki myjemy i kroimy na plasterki. Smażymy na oleju z dodatkiem soli i dodajemy do naszego gulaszu. Dusimy całość jeszcze kilkanaście minut do czasu aż mięso zmięknie i nie będzie łykowate. Całość doprawiamy solą i pieprzem. (Nam mięso smakowało po 100 minutach duszenia w tym 20 minut z pieczarkami). 

W międzyczasie przygotowujemy placki ziemniaczane. Mogą to być placki robione na całą patelnię albo mniejsze tradycyjne. My wybraliśmy tę drugą opcję. Placki układamy na talerzu i polewamy naszym gulaszem. W przypadku dużych placków gulasz kładziemy w środek złożonego na pół placka. Górę można polać keczupem lub sosem czosnkowym. Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics