wtorek, 10 grudnia 2013

Zupa rybna (biała i czerwona)

Witajcie. Wracamy po awarii spowodowanej przez Ksawerego. Nie mieliśmy prądu przez dobre dwa dni ale na stole królowały świąteczne przepisy. Musieliśmy zjeść na przykład pierogi z kapustą i grzybami, które miały zostać zamrożone i poczekać do Wigilii. 

Przepis na zupę rybną był dla nas wyzwaniem. Mieliśmy swój pomysł na nią, ale radziliśmy się też internetu i książek kucharskich. Ostatecznie wyszło całkowicie po naszemu. Zapraszamy! 



Składniki:
1kg dorsza (tuszka)
4 litry wody
włoszczyzna (2 pietruszki, 4 marchewki por, seler)
1 cebula
4 kulki ziela angielskiego
3 liście laurowe
8 ziarenek kolorowego pieprzu w kulkach
łyżka soku z cytryny
łyżka mąki
3 łyżki śmietanki 18% 
łyżka przecieru pomidorowego
szczypta papryki słodkiej i chili
sól, pieprz czarny mielony
natka pietruszki

W garnku wstawiamy wodę i gotujemy w niej obrane i umyte warzywa. Cebulę podsmażamy w całości i dodajemy do garnka. Solimy gdy się zagotują. Rybę oczyszczamy z resztek wnętrzności i wrzucamy w całości do podgotowanych warzyw. Doprawiamy kolorowym pieprzem, zielem i liściem laurowym. Rybę wyjmujemy po 10 minutach przy pomocy cedzaka. Obieramy z mięsa, a kręgosłup, skórę i ości dodajemy z powrotem so wywaru. Gotujemy ok. 30 minut.

Następnie przelewamy nasz wywar przez sitko o drobnych oczkach do dwóch garnków. Marchewkę, seler, pietruszkę kroimy na dość duże kawałki. Dzielimy je na pół i dodajemy po równo do każdego. W jednym zrobimy łagodną białą zupę, a w drugim czerwoną pikantną. 


Biała zupa.
Nabieramy 1/4 szklanki czystego wywaru. Dodajemy do niej mąkę i śmietankę. Mieszamy i dajemy do zupy. Trzymamy chwilę na ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na talerzach układamy kawałki ryby i zalewamy naszą zupą. Posypujemy natką pietruszki. Można podać zupę także z makaronem.


Czerwona zupa.
Nabieramy 1/4 szklanki czystego wywaru. Dodajemy  przecier i mieszamy. Dajemy do naszej zupy i gotujemy chwilę. Doprawiamy chili i słodką papryką. Układamy na talerzu kawałki ryby i zalewamy zupą. Możemy podać z makronem.


Czerwona zupa smakowała nam bardziej, ale jedna i druga miały coś w sobie. 
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics