niedziela, 15 grudnia 2013

Śledzie pod pierzynką

Dziś przepis na pyszne śledzie w dwóch wersjach. Taka przystawka nadaje się nie tylko na kolację wigilijną ale również na smaczną kolację w dniu powszednim czy rodzinną uroczystość. Możemy je zrobić w dwóch wersjach - z buraczkami lub z marchewką - obie są pyszne. My zrobiliśmy je w jednej dużej misce, pół na pół. To jedno z tych dań, które jest pyszne a nie zawsze ładnie wychodzi na fotkach ;) u nas się sos rozlał trochę bokiem i nie widać do końca ładnych warstw.



Składniki:
4-5 płatów solonych śledzi,
ok 2 łyżki soku z cytryny,
łyżka oliwy,
2 średnie cebule,
4-5 ugotowanych ziemniaków,
3-4 ugotowane marchewki/słoik tartych buraczków,
1 duży jogurt naturalny,
4-5 łyżek majonezu,
3-4 gotowane jajka (używamy same białka).

Solone śledzie przepłukujemy w zimnej wodzie i wymaczamy aby pozbyć się z nich nadmiaru soli. Śledzia kroimy w kostkę lub paseczki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Mieszamy śledzia z cebulą i  skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Układamy je na dnie miski (jednej dużej lub kilku mniejszych). Na warstwę śledzi z cebulką ścieramy na tarce na grubych oczkach ziemniaki. Przygotowujemy sos - mieszamy majonez z jogurtem, nie doprawiamy. Połowę wykładamy na warstwę ziemniaków.

Na sos ścieramy na grubych oczkach tarki gotowaną marchewkę albo wykładamy starte buraczki (możemy oczywiście ugotować buraki i je zetrzeć). 



Na wierzch wylewamy resztę sosu. Posypujemy drobno pokrojonym białkiem jajka. 



Nakładamy na talerze z góry do dołu wszystkie warstwy. Śledź jest dość słony więc sałatka nie wymaga dodatkowego doprawiania. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics