środa, 4 grudnia 2013

Ryba po japońsku

Witajcie! Dzisiaj drugi przepis świąteczny. Już tylko 20 dni zostało. Ryby od zawsze kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia, zwłaszcza karp. Ale nie wszyscy go uwielbiają i powoli inne ryby goszczą na naszych stołach wigilijnych. Może to być "ryba po grecku"czy "ryba po japońsku" i właśnie ten drugi przepis przedstawimy wam dzisiaj. Zaczynamy!


Składniki:
1 kg  filetów morszczuka lub mintaja
ogórki konserwowe (słoik ok. 1 litra)
papryka konserwowa (słoik ok.1 lita)
1-2 cebule

Ciasto:
2 jajka
1 szklanka wody
1 łyżka "wegety"
1.5 szklanki mąki

Zalewa:
1 szklanka wody
1 szklanka oleju
1 łyżka keczupu
1 mały koncentrat pomidorowy
1 łyżka cukru
4 łyżki octu
sól

Składniki na ciasto mieszamy w misce. Rybę kroimy na mniejsze kawałki i każdy obtaczamy w przygotowanym cieście. Smażymy rybę w cieście na patelni.

Składniki na zalewę zagotowujemy w garnku. Paprykę, ogórki i cebulę kroimy w paski. Ilość zależy od naszych upodobań.



Na spód miski lub żaroodpornego układamy rybę. Na nią dajemy trochę warzyw, potem znowu ryba i warzywa. Na końcu zalewamy całość naszą zalewą. Jemy gdy całość się "przegryzie" i ostudzi. Najlepiej na drugi dzień. Smacznego! 



3 komentarze:

  1. Bardzo ją lubię. Na święta przygotowuje ją zawsze u nas moja siostra :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie tylko wygląda ale też smakuje wyśmienicie. karp stracił miejsce na moim wigilijnym stole :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics