Ryba po japońsku

Witajcie! Dzisiaj drugi przepis świąteczny. Już tylko 20 dni zostało. Ryby od zawsze kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia, zwłaszcza karp. Ale nie wszyscy go uwielbiają i powoli inne ryby goszczą na naszych stołach wigilijnych. Może to być "ryba po grecku"czy "ryba po japońsku" i właśnie ten drugi przepis przedstawimy wam dzisiaj. Zaczynamy!


Składniki:
1 kg  filetów morszczuka lub mintaja
ogórki konserwowe (słoik ok. 1 litra)
papryka konserwowa (słoik ok.1 lita)
1-2 cebule

Ciasto:
2 jajka
1 szklanka wody
1 łyżka "wegety"
1.5 szklanki mąki

Zalewa:
1 szklanka wody
1 szklanka oleju
1 łyżka keczupu
1 mały koncentrat pomidorowy
1 łyżka cukru
4 łyżki octu
sól

Składniki na ciasto mieszamy w misce. Rybę kroimy na mniejsze kawałki i każdy obtaczamy w przygotowanym cieście. Smażymy rybę w cieście na patelni.

Składniki na zalewę zagotowujemy w garnku. Paprykę, ogórki i cebulę kroimy w paski. Ilość zależy od naszych upodobań.



Na spód miski lub żaroodpornego układamy rybę. Na nią dajemy trochę warzyw, potem znowu ryba i warzywa. Na końcu zalewamy całość naszą zalewą. Jemy gdy całość się "przegryzie" i ostudzi. Najlepiej na drugi dzień. Smacznego! 



Komentarze

  1. Bardzo ją lubię. Na święta przygotowuje ją zawsze u nas moja siostra :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie tylko wygląda ale też smakuje wyśmienicie. karp stracił miejsce na moim wigilijnym stole :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz