niedziela, 22 grudnia 2013

Piernik dojrzewający

Witamy! Dzisiaj ostatni tegoroczny przepis wigilijny co oznacza, że zaraz ŚWIĘTA! Tak tak, tak. Zdradzimy na początku że nie zdążycie go wykonać w tym roku. ciasto najlepiej wykonać już listopadzie, a pieczemy go 20 grudnia. Polewę można już wykonać w Wigilię. Zaczynamy!


Składniki:

1kg mąki
500ml miodu
1.5 szklanki cukru
225g margaryny
3 jajka
3 łyżeczki sody
1/2 szklanki maleka
szczypta soli
4 łyżki przyprawy do piernika
powidła

Polewa z przepisu z naszego bloga (przepis tutaj).

W garnku rozpuszczamy margarynę, cukier i miód. Gdy całość się ostudzi dodajemy mleko, mąkę, przyprawę do piernika, sodę i jajka. Miksujemy całość przy pomocy miksera. Wkładamy nasze ciasto do miski i przykrywamy ściereczką. Następnie zawijamy w folię i kładziemy w zimnym miejscu np. w garażu na 3-4 tygodnie. 


Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Ma ono konsystencję plasteliny. Formujemy je na stolnicy podsypując mąką. Keksówki wykładamy papierem, a następnie układamy w nich nasze ciasto.


Pieczemy w 170 stopniach do suchego patyczka. Nam zajęło to 2 godziny. Wszystko zależy od piekarnika. Gdy ciasto się wystudzi przekładamy je powidłami. Nam wyszły dwie warstwy powideł. Zawijamy nasze ciasta w folię i  odstawiamy w zimne miejsce.


W Wigilię robimy polewę i polewamy nią nasze ciasta. Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Jadlabym. Dzisiaj. Najchetniej pietke!!!!!!!!!!!! Ciekawa jestem jaki bedzie pierwszy noworoczny przepis,moze pomysl na jakies bezalkoholowe drinki?

    OdpowiedzUsuń

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics