piątek, 20 grudnia 2013

Ciastka kruche z cukrem

Te ciasteczka jemy prawie co roku w Boże Narodzenie albo w Wielkanoc, a gdy przyjdzie ochota to i poza okresem świątecznym - zmieniamy jedynie foremki. 
Porcja jest spora, bo w święta zawsze jest na te ciasteczka apetyt, można przy okazji obdarować nimi rodzinę. Przepis raczej niezawodny, sprawdzony bo z zeszytu Mamy Tereni ;)

Składniki:
- 8 żółtek,
- 4 białka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 kostka margaryny lub masła (smaczniejsze wyjdą na maśle),
- 1 łyżka smalcu,
- 1 kg mąki,
- 1 proszek do pieczenia (porcja na 1kg mąki),
- trochę wody,
- 3 opakowania cukru waniliowego.

Oddzielamy jajka od żółtek - używamy do ciastek tylko białka z czterech jajek. Pozostałe zużywamy częściowo do posmarowania ciastek przed posypaniem cukrem. Możemy z nich zrobić również smakowite beziki.

Cztery białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i ubijamy. 
Margarynę i smalec kroimy w kosteczki i ugniatamy kruche ciasto razem z mąką (nie wrzucamy od razu całego kilograma, zostawiamy sobie trochę do podsypywania przy wałkowaniu), proszkiem do pieczenia, żółtkami, odrobiną wody. Dodajemy też ubite z cukrem białka. Ugniatamy jednolite ciasto a następnie odrywamy po kawałku, wałkujemy na placek o grubości około pół centymetra i wykrawamy foremkami ciastka.


Wycięte ciastka kładziemy na blasze posmarowanej tłuszczem, zachowując odległość między nimi bo dosyć sporo urosną. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy je rozbełtanym białkiem i posypujemy cukrem waniliowym. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut (nabiorą lekko złotego koloru.


Po wyjęciu wykładamy je np. na kratkę aby ostygły i nabrały kruchości. Nadprodukcję przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemnikach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics