czwartek, 28 listopada 2013

Placek z galaretką, jabłkami, kremem i wiórkami kokosowymi

Witajcie. Dzisiaj na blogu wielkie święto - imieniny N. Dlatego to ja, wasz ukochany cukiernik poszedłem do kuchni i zrobiłem dla Niej przepyszny placek. Miały być muffinki ale... żartuje! Przepis pochodzi z zeszytu, który podarowała nam moja mama z okazji ślubu. Przepis trochę zmieniony na własny użytek.

Co do prezentów jakie wymyśliłem dla mojej Żoneczki to jednym z nich była biżuteria robiona własnoręcznie przez moją kuzynkę A. Link do Jej bloga i wyrobów znajdziecie tutaj. Pomysł mój, wykonanie Jej. Polecamy!


Biszkopt: (pól porcji bo to najgorsza część placka, więc ma być nie za wysoki)
3 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku  do pieczenia

Krem:
2 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
1 cukier waniliowy
250g masła
1 szklanka cukru

Posypka:
100 g margaryny
3 łyżki cukru
200g wiórków kokosowych

Jeszcze:
3 galaretki
jabłka

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy żółtka i ubijamy dalej. Wlewamy łyżeczkę octu. Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy drewnianą lub sylikonową łopatką. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem lub wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą i pieczemy 15 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.

Galaretki rozpuszczamy w 4 szklankach wody. Gdy lekko ostygną dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłka. (około 5 jędrnych jabłek).

Następnie robimy budyń z mleka, budyniu i cukru waniliowego. Gdy będzie zimny bierzemy do ręki makutrę i ucieramy w niej krem z budyniu, cukru i masła w temp. pokojowej.

Biszkopt smarujemy cienką warstwą kremu. Wylewamy następnie galaretkę z jabłkami. (Musi być lekko stężała). Potem nakładamy resztę kremu. 

Na patelni prażymy wiórki kokosowe z cukrem i margaryną. Posypujemy wierzch placka jak lekko ostygną. Wkładamy do lodówki i jemy jak będziemy chcieli.


Sto lat dla Super N.!!!


Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. Fajnie wygląda to ciasto , galaretka pasuje do kremu ? :) Bo to chyba pierwsze ciasto jakie widzę z połączeniem tych 2 rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, pasuje świetnie. Fajny smak dają też kwaskowe jabłka ze słodką resztą :)

      Usuń

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics