niedziela, 27 października 2013

Żeberka duszone

Tej wspaniałej niedzieli można pospać godzinkę dłużej - znakomicie! Tylko, że obiad sam się nie zrobi :) Mamy zatem propozycję na coś smakowitego, ale może już na przyszłą niedzielę! Tradycyjne żeberka!



Nie podamy tu zbyt dokładnej ilości składników, wszystko zależy od waszego podniebienia. Podamy jedynie naszą propozycję przygotowania, a właściwie maminą. 

Lista składników:
żeberka (po 2 na osobę a dla głodomorków nawet 3),
sól,
pieprz,
majeranek,
cebula,
margaryna,
woda,
mąka.

Żeberka kroimy na wygodne kawałki, przekładamy do miski. Obtaczamy je obficie przyprawami: solą, pieprzem, majerankiem i obsypujemy cebulą pokrojoną w piórka. Zostawiamy na noc, przykryte folią spożywczą.

Jakieś dwie godzinki przed planowanym obiadem na patelni rozpuszczamy margarynę. Obsmażamy na rozgrzanej margarynie żeberka z obu stron na złoty kolor (można je wcześniej obtoczyć w mące). 




Zarumienione żeberka przekładamy do garnka z grubym dnem, wlewamy z patelni tłuszcz do żeberek, coby został smaczek! Możemy do garnka dodać również pokrojoną w piórka cebulę, w której mięso się macerowało. Podlewamy żeberka wodą i dusimy do miękkości przez dobre 1,5 godziny w miarę potrzeby dłużej, cały czas podlewając wodą. Z pozostałego po wyjęciu żeberek wywaru z duszenia przygotowujemy sos do ziemniaków, przez dodanie odrobiny mąki, doprawiamy do smaku! Podajemy z ziemniakami i buraczkami! Mniam!



Smacznego!!! N. i Ł.

2 komentarze:

  1. żeberka-jedno z lepszych mięs! Mniaaam, strasznie lubię, ale w tej wersji jeszcze nie jadłam :O

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie wypróbuj:) są delikatne, dobrze odchodzą od kości! :)

      Usuń

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics