sobota, 26 października 2013

Pizza hawajska a na blogu 150tysięcy wyświetleń! Dziękujemy za odwiedziny!!!

Pizza hawajska to jedna z naszych ulubionych! Najlepiej z sosem czosnkowym! Niebo w gębie! Jakoś tak się składa, że rzadko przygotowujemy ją w domu, częściej gościła u nas na stole zamawiana a w domu robiliśmy pizzę z masą dodatków - pieczarki, szynka, oliwki itp. Zwyczajnie nie myślimy o kupnie ananasa. Tym razem okoliczności były sprzyjające i po przygotowaniu pizzy "polskiej" zostało trochę ciasta na okrągłą, cienką pizzę a w szafie czekała puszka ananasa! Jak tu nie ulec pokusie? 



Ciasto robimy według jednego, stałego i sprawdzonego przepisu, który wielokrotnie podawaliśmy na blogu, możecie go zlokalizować tutaj! Ponadto warto uszykować: ananasa w wygodnych dla siebie kawałkach, kilka plasterków szynki, kilka plastrów sera żółtego a najlepiej mozzarelli (lubimy używać ser w plastrach, dobrze się rozpuszcza i podpieka), przecier pomidorowy (u nas niestety skończył się :() oraz zioła prowansalskie, sól i pieprz! 


 Wszystkie składniki układamy na posmarowanym oliwą, cienko rozwałkowanym cieście, posypujemy ziołami i odrobiną soli i pieprzu. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (180st.) około 10-15 minut. 


Jeszcze raz dziękujemy za liczne wizyty i mamy nadzieję, że jak tu trafiacie to nie klikacie od razu X tylko dodajecie nas do zakładek!!! :)

5 komentarzy:

  1. Moja ulubiona ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja też ulubiona. Oj ale mi zrobiliście apetyt na taka własnie pizze.....Chyba musze w tygodniu zrobić :) czy z Waszego przepisu na ciasto wychodzi pizza chrupiąca czy taka trochę grubsza? Gratuluję tak licznych odwiedzin Waszej strony to duży sukces:)Pozdrawiam Dominika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dominiko, jeśli chodzi o grubość ciasta to gdy robimy z jednej porcji (300g mąki) to jeżeli zużyjemy całą porcję na pizzę okrągłą 32 cm to wychodzi gruba. Dlatego najczęściej robimy z tej jednej porcji dwie pizze 32cm i wychodzi cienka i chrupiąca. Kiedy robimy pizzę na kwadratowe blachy piekarnikowe, dla większej liczby głodomorów, to robimy zwykle ciasto z 5 porcji (na dwie takie blaszki) na pizze na grubym spodzie. Wtedy wrzucamy dużo składników często puszczają soki i nie ryzykujemy na cienkim spodzie, więc nie zaproponuję proporcji :) Pozdrowionka - N i Ł ;)

      Usuń
  3. Sos czosnkowy własnej roboty z pewnością nadaje temu wszystkiemu wyrazistego smaku, ale także zdrowia, czyniąc z pizzy nieco zdrowszy posiłek.

    OdpowiedzUsuń

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics