czwartek, 24 października 2013

Muffiny snickersowe

Jeśli coś ma w składzie lub w nazwie Snickersa to obowiązkowo musimy to wypróbować. Ten przepis podsunął nam Doradca Smaku na facebook'u, szybko trafił do zakładki z przepisami do przygotowania. Nie czekał długo w poczekalni :) Zrobiliśmy go najpierw z jednej porcji, według oryginalnego przepisu, widząc ilość ciasta w misce szybko dorobiliśmy drugą porcję i wyszło z tego 10 dorodnych muffinek!




Składniki:

240g mąki pszennej,
100g cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 szczypty soli,
2 jajka,
150ml mleka,
50ml oleju,
2 łyżeczki aromatu waniliowemu,
1 duży baton snickers (2-pak),
orzeszki ziemne niesolone,
puszka kajmaku (zużyliśmy około 400 gram).

Snickersa drobno kroimy albo mielimy w malakserze. Oddzielnie łączymy mokre i suche składniki a potem dodajemy mokre składniki do suchych. Mieszamy je na jednolitą masę. Dodajemy do ciasta rozdrobnionego snickersa. 



Mieszamy i przekładamy do foremek do wysokości 3/4. My używamy silikonowych więc nie musimy ich natłuszczać, do pieczenia nie używamy też papilotków. Jeżeli używacie innych foremek, może być potrzebne ich wcześniejsze natłuszczenie albo użycie papilotów do wyjęcia upieczonych babeczek. 



Pieczemy je do suchego patyczka (nie dajcie się zmylić drobinkami karmelu przy testowaniu) w piekarniku rozgrzanym do 180st. (góra-dół, my na środkowym poziomie) - około 25minut.



Po wyjęciu i przestudzeniu wyciskamy przez szpryckę kajmak, tworzymy kajmakową czapeczkę naszym babeczkom. Wierzch posypujemy orzeszkami ziemnymi (połówkami).



Smacznego :) N. i Ł.

1 komentarz:

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics