niedziela, 13 października 2013

Domowy sok jabłkowo-marchewkowy

Jeżeli korzystacie z dobrodziejstwa zwanego sokowirówką to nie zwlekajcie i zróbcie pyszny domowy sok jabłkowo-marchewkowy dla całej rodziny, korzystając z sezonu na jabłka! 



Nasze proporcje:
- ok. 1 kg jabłek
- 3-4 marchewki

Jabłka myjemy i kroimy na wygodne kawałki. Marchewkę myjemy, obieramy i myjemy ponownie. Wszystko przetwarzamy w sokowirówce na pyszny sok. Nie dodajemy cukru! Z tych składników wychodzi około litr soku. Proporcje można oczywiście zmieniać wedle uznania i upodobań kubków smakowych! Pijemy najlepiej zaraz po przygotowaniu, jeżeli nie może być również krótko przechowywany w lodówce. Przy dłuższym staniu sok się rozwarstwia, wystarczy go przemieszać. 

Jabłkowo-marchewkowe latte macchiato :)


Jeżeli obawiacie się o szok owocowy, można go rozcieńczyć wodą. My pijemy go bez wody.



2 komentarze:

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics