piątek, 20 września 2013

Ślimaczki z ciasta francuskiego z grzybami i serem

Witamy! Dziś kolejny przepis z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Pomysł na to danie zaczerpnęliśmy z komentarza naszej Czytelniczki zamieszczonego pod postem dotyczącego krewetek w pancerzykach (link tutaj). N. nie miała ochoty na szynkę dlatego jej nie użyliśmy.


 Składniki:

ciasto francuskie
500g pieczarek
ser żółty
2 średnie cebule
oregano
sól, pieprz

Ciasto francuskie lekko rozwałkować. Pieczarki i cebule ucieramy na tarce i podsmażamy na patelni. Doprawiamy je pieprzem i solą. Gdy wszystko ostygnie układamy warstwą na naszym cieście francuskim i przykrywamy warstwą sera. My mieliśmy w plastrach, ale starty też będzie pasował. Posypujemy oregano i zawijamy szerszą stroną. Wkładamy do lodówki na dłuższą chwilę.



Gdy piekarnik się nagrzeje do 220 stopni bierzemy ciasto i kroimy na 1 cm kawałki. Nam wyszły 24 sztuki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem i pieczemy około 30 minut. 



Ślimaczki jemy gdy ostygną. Mama N. uznała je za takie dobre, że zamówiła je na wigilijny stół. Smacznego!




1 komentarz:

  1. Od kilku dni regularnie robię dla córki podobne ślimaczki ze startym cheddarem i pomidorami. Pewnie następnym razem zamienię pomidory na pieczarki. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics