Knedle ze śliwkami

 
Przepis jest bardzo prosty, sami byliśmy zdziwieni jak gładko i prosto przygotowuje się takie knedle. Na pewno powtórzymy je wielokrotnie zimą, już z mrożonymi śliwkami albo truskawkami. 





Składniki na ok. 40 knedli (z dosyć małymi śliwkami)

1,5 kg ugotowanych dukanych ziemniaków (lub przepuszczonych przez praskę, maszynkę do mielenia itp),
ok 2,5 szklanki mąki pszennej,
1 jajko,
dwie duże szczypty soli (około łyżeczki),

40 wypestkowanych śliwek,
cukier
masło i bułka tarta - do polania knedli

Lista składników jest krótka, samo przygotowanie również! Zaczynamy oczywiście od przygotowania ziemniaków i wypestkowania śliwek. Pierwszą część można zrobić wcześniej np. ugotować więcej ziemniaków na obiad z myślą o kolejnym dniu. Ziemniaki najwygodniej podukać od razu po ugotowaniu, jeszcze ciepłe. 


Zimne ziemniaki lepiej przepuścić przez maszynkę aby uzyskać jednolitą masę bez grudek. 

Jeśli chodzi o śliwki to filozofii nie ma ;) myjemy je, kroimy na pół, usuwamy pestkę, unikamy robaków - wiadomo ;) Ł. kroił śliwki nie do końca by połówki trzymały się razem. Dzięki temu łatwiej było utrzymać w ryzach śliwkę przy zalepianiu jej ciastem.




Ważną sprawą jest, by masa ziemniaczana była ostudzona. Dodajemy do niej mąkę, jajko i sól. Zagniatamy jak najszybciej ciasto, w miarę unikamy podsypania go mąką. W dużym garnku nastawiamy wodę do gotowania knedli. Ugotuje się nam w czasie ich lepienia. Gdy będzie wrzała solimy ją. 



Z ciasta odrywamy mniejsze części formujemy wałek o średnicy około 3 cm, lekko go spłaszczamy i odkrajamy kawałki o długości około 3 cm. 




Każdy taki kawałek formujemy okrągłe placuszki na których układamy połówkę śliwki, do środka w miejsce pestki sypiemy ok pół łyżeczki cukru, przykrywamy cukier drugą połówką śliwki i zalepiamy dokładnie ciasto, formując kulkę.  



Gotujemy je partiami, tyle sztuk ile mamy możliwość w garnku (tak aby po włożeniu do wody dość luźno pływały po dnie, nie robiły pięter :P). Wrzucamy je na wrzącą osoloną wodę, przykrywamy pokrywką i czekamy aż woda zacznie ponownie bulgotać. Po zagotowaniu, podnosimy pokrywkę i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Po ugotowaniu wyławiamy je na durszlak by chwilkę odciekły.

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą i polewamy knedle po odcieknięciu.



Smacznego!!!

Zapraszamy na facebooka, by otrzymywać powiadomienia o nowych postach :)

http://www.facebook.com/czterylewerece

Komentarze

Prześlij komentarz