sobota, 28 września 2013

Knedle ze śliwkami


Na facebookowym profilu jakiś czas temu obiecaliśmy, że dodamy przepisy na chleby, które od kilku miesięcy pieczemy, oczywiście w końcu je dodamy. Teraz korzystamy jeszcze z czasu kiedy można dorwać niektóre sezonowe przysmaki, może kogoś zainspirują nasze przepisy do tego by samemu coś takiego przygotować. 
Ku naszej radości można dorwać jeszcze śliwki! Wykorzystaliśmy ten fakt i przygotowaliśmy knedle ze śliwkami! Przepis jest bardzo prosty, sami byliśmy zdziwieni jak gładko i prosto przygotowuje się takie knedle. Na pewno powtórzymy je wielokrotnie zimą, już z mrożonymi śliwkami albo truskawkami. Teraz tylko żałujemy, że zrobiliśmy je tak późno, pod koniec sezonu owocowego :(





Składniki na ok. 40 knedli (z dosyć małymi śliwkami)

1,5 kg ugotowanych dukanych ziemniaków (lub przepuszczonych przez praskę, maszynkę do mielenia itp),
ok 2,5 szklanki mąki pszennej,
1 jajko,
dwie duże szczypty soli (około łyżeczki),

40 wypestkowanych śliwek,
cukier
masło i bułka tarta - do polania knedli

Lista składników jest krótka, samo przygotowanie również! Zaczynamy oczywiście od przygotowania ziemniaków i wypestkowania śliwek. Pierwszą część można zrobić wcześniej np. ugotować więcej ziemniaków na obiad z myślą o kolejnym dniu. Ziemniaki najwygodniej podukać od razu po ugotowaniu, jeszcze ciepłe. 


Zimne ziemniaki lepiej przepuścić przez maszynkę aby uzyskać jednolitą masę bez grudek. 

Jeśli chodzi o śliwki to filozofii nie ma ;) myjemy je, kroimy na pół, usuwamy pestkę, unikamy robaków - wiadomo ;) Ł. kroił śliwki nie do końca by połówki trzymały się razem. Dzięki temu łatwiej było utrzymać w ryzach śliwkę przy zalepianiu jej ciastem.




Ważną sprawą jest, by masa ziemniaczana była ostudzona. Dodajemy do niej mąkę, jajko i sól. Zagniatamy jak najszybciej ciasto, w miarę unikamy podsypania go mąką. W dużym garnku nastawiamy wodę do gotowania knedli. Ugotuje się nam w czasie ich lepienia. Gdy będzie wrzała solimy ją. 



Z ciasta odrywamy mniejsze części formujemy wałek o średnicy około 3 cm, lekko go spłaszczamy i odkrajamy kawałki o długości około 3 cm. 




Każdy taki kawałek formujemy okrągłe placuszki na których układamy połówkę śliwki, do środka w miejsce pestki sypiemy ok pół łyżeczki cukru, przykrywamy cukier drugą połówką śliwki i zalepiamy dokładnie ciasto, formując kulkę.  



Gotujemy je partiami, tyle sztuk ile mamy możliwość w garnku (tak aby po włożeniu do wody dość luźno pływały po dnie, nie robiły pięter :P). Wrzucamy je na wrzącą osoloną wodę, przykrywamy pokrywką i czekamy aż woda zacznie ponownie bulgotać. Po zagotowaniu, podnosimy pokrywkę i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Po ugotowaniu wyławiamy je na durszlak by chwilkę odciekły.

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą i polewamy knedle po odcieknięciu.



Smacznego!!!

Zapraszamy na facebooka, by otrzymywać powiadomienia o nowych postach :)

http://www.facebook.com/czterylewerece

1 komentarz:

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics